06.06.2024

Zelena kuhinja: Biljnom prehranom čuvajmo okoliš

Svake godine 5. lipnja obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša, što je savršena prilika da razmislimo o tome kako naše svakodnevne odluke utječu na planet. Jedan od najmoćnijih načina na koji možemo pridonijeti očuvanju okoliša je prelazak na biljnu prehranu. U ovom blogu istražit ćemo kako biljna prehrana može smanjiti naš ekološki otisak i podijeliti praktične savjete za smanjenje otpada u kuhinji.

Svjetski dan okoliša ustanovljen je 1972. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu u Stockholmu, poznatoj i kao Stockholmska konferencija. Ovaj događaj označava početak globalne svijesti o okolišnim pitanjima. Svjetski dan okoliša službeno se obilježava svake godine 5. lipnja, a prvi je put proslavljen 1974. godine s temom “Samo jedna Zemlja”. Od tada, ovaj dan pruža priliku ljudima širom svijeta da se uključe u aktivnosti koje potiču očuvanje okoliša.

Utjecaj biljne prehrane na okoliš

Prelazak na biljnu prehranu ima značajan pozitivan utjecaj na okoliš. Proizvodnja mesa i mliječnih proizvoda troši ogromne količine vode i energije, te je jedan od glavnih izvora emisija stakleničkih plinova. Smanjenjem konzumacije životinjskih proizvoda, možemo smanjiti našu emisiju ugljičnog dioksida, uštedjeti vodu i očuvati šume koje se često krče za stočarstvo.

Praktični savjeti za smanjenje otpada u kuhinji

  • Koristite cjelovite namirnice: Umjesto procesirane hrane, birajte cjelovite namirnice poput svježeg voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica. Ove namirnice dolaze s manje ambalaže i generiraju manje otpada.
  • Smanjite ambalažu: Kupujte namirnice u rinfuzi i koristite vlastite vrećice i posude. Izbjegavajte proizvode s viškom ambalaže, posebno plastične.
  • Kompostirajte: Organski otpad, poput kore voća i povrća, može se kompostirati i pretvoriti u bogato gnojivo za vaš vrt. Kompostiranje smanjuje količinu otpada koji završava na odlagalištima i pomaže u očuvanju okoliša.
  • Kupujte lokalno i sezonski: Podržavanjem lokalnih poljoprivrednika smanjujete emisije CO2 povezane s transportom hrane. Sezonske namirnice su često svježije, ukusnije i jeftinije.
  • Planirajte obroke: Planiranje obroka unaprijed pomaže vam kupovati samo ono što vam je potrebno, čime smanjujete količinu hrane koja se baca. Korištenje ostataka za pripremu novih jela također je odličan način za smanjenje otpada.

Prednosti biljne prehrane za zdravlje i planet

Biljna prehrana nije samo dobra za okoliš, već i za vaše zdravlje. Jedan od glavnih razloga je taj što su biljne namirnice bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, te tim sastavom mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka. Osim toga, prehrana bogata voćem i povrćem može poboljšati probavu, potaknuti gubitak kilograma i povećati energiju.

Što se zaštite okoliša tiče, biljna je prehrana više prijateljski nastrojewna prema okolišu, jer je za uzgoj mesa (životinja za dobivanje mesa) potrebno puno više vode, hrane i zemlje. Isto tako, zemlja tj. travnjaci po kojima životinje uzgojene za hranu pasu bivaju opustošeni i gotovo neobnovljivi.

Potaknimo promjene za održivost okoliša

Ako ste već razmišljali o prelasku na biljnu prehranu ili smanjenju otpada u kuhinji, sada je pravi trenutak da poduzmete prve korake. Svaka mala promjena koju napravimo može imati veliki utjecaj na očuvanje okoliša. Povežite se s našim prethodnim blogom o veganstvu i bezglutenskoj prehrani za dodatne savjete i recepte koji će vam olakšati prijelaz na održiviji način života.

Isto tako, jednako je dobra opcija i samo obećati da ćete svega nekoliko puta tjedno jesti isključivo biljne namirnice i obrokel. Počevši od laganih ljetnih obročnih salata, do raznih variva, falafela i čak i bezglutenskih veganskih pizza! Ljeto je savršeno vrijeme za iskušavanje biljne prehrane upravo zbog bogatstva sezonskog voća i povrća, stoga – bacite se s nama u istraživanje!

Zaključno, zelena kuhinja ne samo da pomaže u očuvanju našeg planeta, već i poboljšava naše zdravlje. Uključivanje više biljnih namirnica, smanjenje otpada i podržavanje lokalnih proizvođača su jednostavni, ali moćni koraci prema održivijem načinu života. Počnimo danas i napravimo razliku zajedno!

Izvori:

https://www.theguardian.com/environment/2023/jul/20/vegan-diet-cuts-environmental-damage-climate-heating-emissions-study
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/vegan-diet-better-environment
https://www.pcrm.org/good-nutrition/vegan-diet-environment
https://thehumaneleague.org/article/environmental-benefits-of-veganism
https://cruelty.farm/hr/prednosti-prehrane-biljnog-podrijetla-za-okolis/
https://www.boljaenergija.hr/mijenjajmo-navike-biljna-hrana-bolja-je-za-zdravlje-i-nas-okolis/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!