03.06.2024

Celijakija i fizička aktivnost

Celijakija je autoimuna bolest koja može značajno utjecati na fizičke mogućnosti i kvalitetu života oboljelih osoba. Za one koji su redovito uključeni u fizičke aktivnosti, dijagnoza celijakije može predstavljati izazov u smislu prilagodbe prehrane i oporavka. U ovom blogu istražit ćemo kako se brže oporaviti od celijakije, koju hranu jesti za brži oporavak mišića te kako se prilagoditi novom načinu prehrane ako ste redoviti sportaš.

Utjecaj celijakije na fizičku aktivnost

Redovita fizička aktivnost ima brojne prednosti za zdravlje, uključujući poboljšanje fizičke kondicije i imuniteta, smanjenje stresa, poboljšanje raspoloženja i poticanje općeg osjećaja blagostanja. Međutim, kada se suočavate s dijagnozom celijakije, ova aktivnost može postati izazovnija.

Osobe s celijakijom često se suočavaju s raznim probavnim i općenitim simptomima poput umora, bolova u mišićima i zglobovima te nedostatka energije. Ovi simptomi mogu biti posebno izraženi tijekom aktivnih faza bolesti ili u periodima kad se oboljeli ne pridržava stroge bezglutenske prehrane (ovisno o tipu i stadiju bolesti). Kada se ti simptomi pojave, osim što narušavaju kvalitetu svakodnevice, mogu značajno ometati redovitu vježbu i sportske performanse. Umor i nedostatak energije mogu smanjiti motivaciju i kapacitet za vježbanje, dok bolovi u mišićima i zglobovima mogu ograničiti sposobnost izvođenja određenih vježbi ili aktivnosti.

Nadalje, dijagnoza celijakije i promjena prehrane (s obzirom na to da se radi o nagloj promjeni) mogu dovesti do promjene u tjelesnoj težini i smanjenja apsorpcije hranjivih tvari, što posljedično utječe na izdržljivost i snagu tijekom treninga i usporava napredak. Nepravilnosti u probavnom sustavu, poput nadutosti, proljeva ili konstipacije, također mogu otežati sudjelovanje u fizičkim aktivnostima.

Stoga je važno pronaći strategije koje će pomoći da se oboljele osobe čim je brže moguće oporave od celijakije i prilagode svoje tjelesne aktivnosti kako bi se mogao održati zdrav način života. U nastavku, razmotrit ćemo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste se lakše nosili s ovim izazovima.

Oporavak od simptoma

Kada se radi o ubrzanju oporavka od simptoma celijakije, važno je slijediti određene korake koji će podržati vaše tijelo u tom procesu. Jedan od ključnih aspekata je stroga adherencija na bezglutensku prehranu. Eliminacija glutena iz prehrane bitna je kako bi se smanjile upale i poboljšalo opće zdravlje. Važno je izbjegavati gluten u svim oblicima hrane te se posavjetovati s nutricionistom ili dijetetičarom kako biste osigurali uravnoteženu prehranu koja zadovoljava vaše nutritivne potrebe.

Osim toga, važno je povećati unos proteina. Proteini su ključni za obnovu i izgradnju mišića te podržavaju oporavak tijela. Odabir bezglutenskih izvora proteina poput piletine, ribe, jaja, graha, leće i orašastih plodova može pomoći u podršci oporavku mišića.

Također je bitno povećati unos hranjivih tvari koje podržavaju oporavak mišića. To uključuje nutrijente poput vitamina D, kalcija, magnezija i omega-3 masnih kiselina. Ovi nutrijenti pomažu u smanjenju upala, jačaju kosti te potiču regeneraciju mišića.

Ne smije se zanemariti ni pravilna hidratacija. Pijenje dovoljno vode ključno je za sprečavanje dehidracije i podržava oporavak mišića tijekom fizičkih aktivnosti. Stoga, osigurajte da unosite dovoljno tekućine kako biste održali hidriranost svog tijela i podržali oporavak.

Prilagodba Prehrane za Sportaše s Celijakijom

Ako ste vi ili netko vama blizak redoviti sportaš i saznate da bolujete od celijakije, nagla promjena prehrane može biti izazovna, ali nije nemoguća! Evo nekoliko savjeta za prilagodbu:

Eksperimentirajte s bezglutenskim alternativnim proizvodima – Na tržištu postoji mnogo bezglutenskih zamjenskih proizvoda za tjesteninu, kruh, žitarice i grickalice koje možete isprobati kako biste pronašli one koji vam najviše odgovaraju.

Prirodni izvori energijeUmjesto obrađene hrane, usredotočite se na prirodne izvore energije poput voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki i suhog voća koji će vam pružiti potrebnu energiju za vaše sportske aktivnosti.

Planiranje unaprijed – Planirajte svoje obroke unaprijed kako biste osigurali da uvijek imate pri ruci zdrave i hranjive opcije koje će podržati vaše sportske performanse.

Prilagodba na novi način prehrane može biti izazovna, ali uz strpljenje, podršku i istraživanje, možete pronaći način koji će vam omogućiti da nastavite uživati u fizičkim aktivnostima i postizati svoje sportske ciljeve unatoč celijakiji. Zapamtite, vaše zdravlje je najvažnije, pa budite nježni prema sebi dok se prilagođavate novim promjenama.

Izvori:
https://www.celiac.com/celiac-disease/celiac-disease-and-physical-activity-r1447/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9244429/
https://www.embodiedbrainlab.com/single-post/exercise-and-celiac-disease
https://celiacculture.com/celiac-disease-why-its-important-to-exercise/
https://www.healthdigest.com/1103834/how-exercise-can-help-you-manage-celiac-disease/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!