06.03.2024

Pametno snalaženje u trgovini: Kako odabrati ‘prave’ bezglutenske proizvode?

Ukoliko ste tek primili vijest da vi ili netko od ukućana boluje od celijakije ili necelijakijske intolerancije na gluten, vjerujemo kako vam je i sama pomisao na kupovinu specijaliziranih proizvoda zastrašujuća. Prvih nekoliko odlazaka u trgovinu može biti zbunjujuće, ali ćete vrlo brzo shvatiti koliko je zapravo lako stvoriti nove navike prilikom kupovine. Baka vam danas donosi nekoliko korisnih savjeta kako se ‘pametno’ snaći u trgovini da bi kupovina bezglutenskih potrebština prošla čim brže i bezbolnije.

Nećemo se lagati, prilagodba na novu situaciju je uvijek izazovna, a posebno kada znate da je u pitanju zdrastvena dobrobit vas ili nekog vama bliskog. U takvim situacijama osjećamo pojačan pritisak i stres jer smo (najčešće) vođeni mislima poput „ne smijem pogriješiti“, „o ovome sve ovisi“, „što ću sad, ništa ne znam o tome“ i slično.

Krenimo od početka

Početak je najteži baš svima i zapamtite da nikad u niti jednoj situaciji niste jedina osoba koja to proživljava. Zato, pokušajte novoj situaciji pristupiti smireno i čim objektivnije. Za početak, raspitajte se koje trgovine imaju najkvalitetniju i najbogatiju ponudu bezglutenskih namirnica, bilo da se radi o prirodno bezglutenskim namirnicama ili onima koje inače sadrže gluten, ali se mogu pronaći i u verziji bez glutena.

Isto tako, izbacite iz glave misao da više nikada nećete moći jesti tjesteninu, kruh, kolače ili bilo što drugo što se inače radi od pšeničnog brašna – jer je tržište danas dovoljno dobro opremljeno alternativnim proizvodima!

Ipak, neke stvari zaista više ne smijete konzumirati, a to su pšenica, raž, ječam i pir. U nekim slučajevima gluten sadrže i zobene pahuljice, što je najčešće zbog unakrsne kontaminacije.

Čitanje deklaracija – sastojci koji sadrže gluten

Deklaracije su vaš novi najbolji prijatelj! Prilikom prvih par odlazaka u trgovinu, naoružajte se detaljnim popisom namirnica koje vam trebaju i strpljenjem. Prije samog odlaska u trgovinu, dobro se informirati o sastojcima na koje trebate pripaziti, a najčešće su u pitanju:

  • Pšenica, pšenično brašno, pšenični gluten
  • Ječam, ječmeni slad
  • Pirovo brašno, pirov gluten
  • Pivski kvasac

Prilikom biranja proizvoda, tražite oznaku Bez glutena ili Gluten free za uvozne proizvode, a čak i u takvim slučajevima nije na odmet baciti pogled na deklaraciju gdje tražite oznaku Može sadržavati tragove glutena ili May contain traces of gluten“. Ovdje se radi o proizvodima kod kojih, prilikom proizvodnje, postoji mogućnost unakrsne konraminacije glutenom.

Ovisno o stupnju vaše bolesti ili intolerancije, tragovi glutena mogu i ne moraju predstavljati problem. Većinom je oznaka „Bez glutena“ dovoljno relevantna za odabir proizvoda, posebice u slučaju poznatih i priznatih bezglutenskih brandova.

Što kupovati? Je li sva bezglutenska hrana kvalitetna i zdrava?

Naravno, kao i kod hrane koja sadrži gluten, odgovor na pitanje o kvaliteti namirnica ovisi o njihovom sastavu. Prirodni proizvodi uvijek su bolja opcija od prerađenih.

Namirnice koje su prirodno bez glutena trebale bi činiti bazu vaše prehrane, ukoliko vam je stalo do toga da se hranite zdravo i kvalitetno. Ovdje je riječ o namirnicama poput:

  • Jaja
  • Punozrnatih bezglutenskih žitarica – kvinoja, smeđa/crvena riža, heljda, amarant
  • Mahunarki – grah, soja, slanutak, leća, grašak
  • Mliječnih proizvoda bez okusa i dodataka
  • Svježe ribe i morskih plodova
  • Svježeg voća i povrća

Prerađena bezglutenska hrana, poput gotovih kupovnih kolača, kruha i grickalica, spada u kategoriju prerađene i visoko rafinirane hrane. Takve namirnice najčešće sadrže pretjerane i nezdrave količine soli, šećera i nezdravih masti. I u slučaju kupovanja gotovih proizvoda, za svaki slučaj pročitajte deklaraciju samo kako bi bili upućeni u to kakvi se sastojci koriste pri proizvodnji i ako želite takve namirnice uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu.

Gdje kupovati?

Potraga za bezglutenskim proizvodima postaje otežana ukoliko vaš lokalni dućan koji inače obilazite nije dovoljno dobro opremljen takvim namirnicama. Naša je preporuka da se okrenete većim trgovinama i trgovačkim lancima ili specijaliziranim trgovinama, jer će oni zasigurno imati sve što vam je potrebno. S druge strane, namirnce poput svježeg voća i povrća, mahunarki, sjemenki i nekih žitarica (riža) zasigurno možete pronaći i u svojoj lokalnoj trgovini.

Isto tako, stoji pitanje „Gdje kupovati?“ kada je riječ o snalaženju u trgovini. Ne brinite, prvih 2-3 puta svatko bi se malo pogubio, posebice u većim trgovinama!

Najčešće postoji zaseban odjel za namirnice bez glutena, gdje ćete pronaći namirnice poput bezglutenske tjestenine i brašna, zobenih pahuljica te razne grickalice i slatkiše. Najčešće se taj predio nalazi u sklopu druge „free from“ hrane, poput one bez šećera ili laktoze.

Ipak, nije rijetkost da su bezglutenski proizvodi uvršteni među regularnu ponudu, gdje ćete bezglutenska brašna pronaći među pšeničnim brašnom, gotove slastice među ostalim gotovim slasticama itd. Bezglutenske namirnice gotovo se uvijek ističu dizajnom i ‘iskaču’ na policama, stoga vjerujte kako ćete se vrlo brzo naučiti tražiti bezglutenske proizvode.

A u ‘najgorem’ slučaju, uvijek možete pitati zaposlenike trgovine za pomoć! Isto tako, imajte na umu da uvijek postoji i mogućnost online kupovine, gdje je puno jednostavnije pronaći bezglutenske proizvode poput brašna, žitarica, umaka i smjesa za kolače.

Izvori:

https://gluten.org/2021/01/10/3-tips-for-gluten-free-label-reading/
https://www.coeliac.org.uk/information-and-support/living-gluten-free/the-gluten-free-diet/food-shopping/?&&type=rfst&set=true#cookie-widget
https://www.coeliac.org.uk/information-and-support/living-gluten-free/the-gluten-free-diet/food-shopping/food-labels/
https://www.beyondceliac.org/gluten-free-diet/shopping/

https://bezglutena-hr.schaer.com/nekategorizirano/vodic-za-kupovinu-bez-glutenahttp://dijeta.in.rs/dijeta-bez-glutena
Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!