28.02.2024

5 savjeta kako se pridržavati bezglutenske prehrane kada ste ‘u gostima’?

Prijateljska ili obiteljska druženja uz večeru najčešće su vrlo ugodan i lijep način za provesti vrijeme s ljudima koji su nam dragi. Ipak, nerijetko se prilikom zajedničkih obroka osobe koje se pridržavaju bezglutenske prehrane nađu u situacijama koje mogu biti prilično izazovne. Emocije poput zabrinutosti, nelagode ili čak straha mogu obuzeti nekoga tko se suočava s mogućnošću da neće imati odgovarajuće bezglutenske opcije na večeri.

Za mnoge ljude, prelazak na bezglutensku prehranu nije samo izbor, već nužnost zbog zdravstvenih problema poput celijakije ili osjetljivosti na gluten. Stoga, nedostatak adekvatnih bezglutenskih opcija može izazvati ne samo fizičku nelagodu, već i emocionalnu frustraciju i osjećaj izolacije.

Kada se osobe koje prate bezglutensku prehranu nađu u situaciji gdje domaćini nisu uspjeli pružiti odgovarajuće bezglutenske opcije, mogu osjećati niz emocija, poput nelagode ili izolacije. Osjećaji poput ovih mogu se pojaviti kada se osoba osjeća kao da se njezine prehrambene potrebe ne uzimaju ozbiljno ili se ne poštuju ili čak kada domaćin nenamjerno ne uspije ispuniti potrebe osobe koja se hrani bezglutenski – što će dovesti do osjećaja izolacije. Strah od neugodnosti ili nesigurnosti u vezi s izborom hrane može također biti prisutan.

S druge strane, domaćini koji se trude zadovoljiti svoje goste koji jedu bezglutenski također mogu osjećati pritisak i zabrinutost. Mogu se bojati da neće biti u mogućnosti pružiti adekvatne opcije ili da će napraviti pogrešku koja bi mogla naštetiti njihovom gostu. Međutim, važno je da domaćini prepoznaju napore i cijene njihove goste koji se pridržavaju bezglutenske prehrane te da se potrude pružiti što bolje bezglutenske opcije.

U ovakvim situacijama, otvoren i iskren razgovor između gostiju i domaćina može pomoći u olakšavanju napetosti i osigurati ugodno iskustvo za sve. Domaćini mogu pokazati svoju podršku i razumijevanje tako što će se educirati o bezglutenskoj prehrani i truditi se pružiti raznolike i ukusne bezglutenske opcije. A gosti, s druge strane, mogu biti zahvalni za napore domaćina i otvoreno komunicirati svoje potrebe kako bi se osjećali ugodno i dobrodošlo. Na kraju, prava ljubaznost i razumijevanje mogu pretvoriti i najizazovnije situacije u ugodno iskustvo za sve uključene.

Ipak, kako bi vam pokušali čim više olakšati nošenje s izazovima ovakvih situacija, donosimo nekoliko savjeta i ideja kako uživati u gostoprimstvu dok se pridržavate bezglutenske prehrane:

Komunikacija je ključna

Prije nego što prihvatite poziv, nemojte se ustručavati razgovarati s domaćinom o svojim prehrambenim potrebama. Objasnite vašu situaciju s bezglutenskom prehranom i budite otvoreni za dijalog. Većina domaćina će cijeniti vašu iskrenost i rado će prilagoditi svoj jelovnik kako bi se vi osjećali ugodno.

Ponesite svoj bezglutenski snack

Uvijek je preporučljivo imati pri ruci nekoliko bezglutenskih snackova koje možete konzumirati ako se nađete u situaciji gdje nema mnogo opcija za vas. Ovo zlatno pravilo vrijedi bilo da idete na posao, na izlet, u trgovinu ili pak – u goste. U slučaju bezglutenske prehrane, napadi gladi mogu biti problematični jer zdrave i zasitne bezglutenske grickalice nisu uvijek i svugdje dostupne! To može biti nešto poput orašastih plodova, voća, povrća s humusom ili bezglutenskih energetskih pločica.

Provjerite jelovnik unaprijed

Ako ste u mogućnosti, pokušajte na pristojan i pristupačan način unaprijed saznati kakav će biti jelovnik. Na taj način možete planirati unaprijed i, ako je potrebno, pitati domaćina mogu li prilagoditi neka jela kako bi bila bezglutenska. Možete čak ponuditi svoju pomoć pri pripremi jela i time obogatiti znanje svojih bližnjih o pripremi bezglutenske hrane.

Donirajte bezglutenski desert

Kako biste bili sigurni da nećete ostati gladni i da ćete i drugima pružiti užitak, razmislite o tome da donesete bezglutenski desert, poput kolača, palačinki ili muffina. Možete istraživati jednostavnije i kompliciranije recepte da biste pronašli što vam odgovara, a za ‘joker zovi’ možete baciti pogled i na bakinu kolekciju slatkih bezglutenskih recepata. To će biti sjajan način da se počastite i pokažete drugima koliko zapravo opcija postoji za deserte bez upotrebe pšeničnog brašna.

Istražujte lokalne bezglutenske restorane

Ako je moguće, ukoliko vam ne odgovara jelovnik ili se tek dogovarate za druženje, predložite domaćinu da večerate u restoranu koji nudi bezglutenske opcije. To će olakšati vaše iskustvo i omogućiti vam da uživate u večeri bez brige o prehrambenim ograničenjima, dok ćete istovremeno svojim bližnjima ukazati na mogućnosti bezglutenske prehrane – i na to koliko ukusna i pristupačna može biti!

Na kraju, važno je zapamtiti da pridržavanje bezglutenske prehrane ne znači da morate propustiti druženja i zajedničke obroke s obitelji i prijateljima. S malo planiranja, komunikacije i kreativnosti, možete uživati u gostoprimstvu bez stresa i brige o hrani.

Izvori:
https://www.beyondceliac.org/gluten-free-diet/dining-tips/entertaining-gluten-free-guests/
https://gfjules.com/dining-out-at-restaurants-again-is-possible-even-if-you-are-gluten-free/
https://gluten.org/2019/10/18/restaurant-dining-seven-tips-for-staying-gluten-free/
https://celivita.hr/domacin-bezglutenskom-gostu/
https://www.naturehub.rs/blog/intervju/303-o-ishrani-bez-glutena-bez-dlake-na-jeziku

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!