15.11.2023

Evolucija slatkih užitaka: Kako je moderan život oblikovao slastičarstvo

U posljednjem desetljeću, svijet slastičarstva prošao je kroz značajne transformacije koje su odraz dinamičnosti suvremenog načina života, ali i povećane svijesti o zdravoj prehrani. Isto tako, sve veća se pažnja obraća na razne intolerancije na hranu ili kronične/upalne bolesti zbog kojih se određeni sastojci moraju izbjegavati. Ovaj blog istražuje ključne promjene koje su oblikovale suvremeno slastičarstvo i njegov utjecaj na naše ukuse i preferencije.

Smatra se kako je slastičarstvo svoj prvi takav oblik dobilo u doba antike, kada su se u slasticama koristili većinom med, voće i orašasti plodovi. Možda ste već pretpostavili kako su civilizacije koje su nam donijele slastičarstvo bili rimljani i grci, koji su nam pokazali put prema mnogim drugim zanatima i umjetnostima. Ipak, što je slastičarstvo nego spoj te dvije stvari!

U srednjem je vijeku došlo do procvata slastičarstva zbog veće dostupnosti sastojaka poput egzotičnih začina, čokolade i šećera. Ipak, prve prave slastičarnice otvaraju se nešto kasnije, tj. u 17.stoljeću na području Europe. U stoljeću kasnije, šećer je postao dostupan sve većem broju populacije. Tijekom ova dva doba rodile su se i neke od najpoznatijih slastica: profiteroli i macaroni (Francuska), muffini (Engleska), a zanimljivo je kako je već u ovim stoljećima postojalo „slatko vrhnje“ bez laktoze – koje se radilo od bjelanjaka i voćnog namaza po želji!

Još je jedna zanimljiva povijesna činjenica vezana uz pekarstvo i slastičarstvo ta da su stari Egipćani bili prvi koji su u pripremi hrane koristili kvasac – i to čak u dalekoj 2600.g.pr.Kr.!

Evolucija brzog života i brzih slastica

U starija se doba za slastice imalo više vremena, a manje sastojaka – pa su slastice često bile napravljene sa svega nekoliko sastojaka i puno strpljenja. Za ukusan se kolač čekalo satima ili čak i danima kako bi se prikupili sastojci i pravilno pripremilo tijesto, nadjev itd.

Danas je to, u većini slučajeva, mnogo drugačije. S ubrzanjem tempa, brze slastice postale su neizostavan dio naše prehrambene rutine. Gotove smjese za brze kolače, poput muffina, palačinki i cupcakes-a, donose nam neodoljive okuse brzo i bez gubitka na kvaliteti i okusu. Ove praktične smjese odražavaju potrebu za ukusnim slasticama koje se brzo pripremaju, prilagođavajući se našem ubrzanom ritmu.

Ipak, što je život bez sočnog kolača, hrskavog keksa tu i tamo ili samo voćnog namaza namazanog na šnitu kruha? Nekada nam svima treba slatko, posebno ukoliko je tempo života ubrzan te nam prifali energije, ili iskusimo posebno loš dan kojeg samo nama najdraža slastica može popraviti.

Zdrave alternative bijelom šećeru

Osim ubrzanog tempa, mnogi su se okrenuli zdravijoj prehrani i životnom stilu, što po preporuci doktora, a što samoinicijativno. Rastuća svijest o zdravoj prehrani potakla je traženje zdravih zamjena za bijeli šećer. Med, javorov i agavin sirup sirup i kokosov šećer sve su popularniji u suvremenom slastičarstvu. Osim što pridonose jedinstvenim okusima, ove alternative odražavaju našu želju za odgovornim izborima u prehrani.

Bijeli šećer je čista glukoza te je time ‘najslađi’ sastojak koji nam je dostupan, ali i najnezdraviji. Alternative šećeru, poput agavinog sirupa i meda jednako će zasladiti kolač ili kavu, a s manje negativnih utjecaja na zdravlje. Sve veća potražnja za ovakvim alternativama dovela je do toga da se bijeli šećer u kolačima (biskvitima i tortama) sve više zamjenjuje kokosovim šećerom ili sastojcima poput eritrola, a agavin sirup i med koriste se u kolačima i slasticama čiju teksturu neće narušiti – jer, ipak se najčešće nalaze u tekućem stanju.

Vegansko slastičarstvo: umjetnost bez životinjskih proizvoda

Svjetski dan veganstva postao je pokretač za rastući broj vegana diljem svijeta. Slastičari su odgovorili na ovaj trend kreiranjem inovativnih veganskih recepata ili ‘veganiziranjem’ tradicionalnih recepata. Ukusne poslastice bez mliječnih proizvoda ili jaja postale su ne samo etički, već i gastronomski izazov.

Veganski način života dio je svakodnevice već sada velikog broja ljudi, a nije ni tajna kako se većinom znak ‘veganski’ automatski interpretira kao zdravije. Veganstvo je pozitivan i značajan pokret za zdravlje i planetu, ali to ne znači nužno kako je automatski sve veganski i zdravo, jer ipak su šećer, ulje i konzervansi svi veganski.

Veganske slastice nisu samo prehrambeni izbor, već za neke ljude i potreba. Intolerancija na laktozu te alergija na mlijeko i jaja dio su života mnogih, te upravo zato veganske slastice predstavljaju „spas“ i onima koji pate od ovih stanja.

Bezglutensko slastičarstvo: mješavine koje oduševljavaju

Posebno značajno u današnjem slastičarstvu je bezglutensko pečenje. Sve je započelo sve češćim i učestalijim potvrđivanjem dijagnoze celijakije i necelijakijske intolerancije na gluten, koje su doprinjele širenju svijestu o potrebi za bezglutenskim opcijama. Slastičarstvo nije iznimka, jer se i ovdje počelo razvijati sve više ideja i recepata za ljude koji zbog svog zdravlja i sigurnosti ne smiju konzumirati gluten.

Mješavine za kolače i deserti koje danas možemo pronaći na tržištu postale su nezamjenjivi saveznik onih koji se suočavaju s celijakijom ili intolerancijom na gluten. Tradicija se susreće s modernim zahtjevima, a kako već znamo baka prati trendove, ne sumnjamo da ste već upoznati s raznolikim proizvodima (bezglutenske mješavine za pečenje) i receptima za bezglutensko pečenje koje vam nudi.

Sve ove promjene ukazuju na to da slastičarstvo, poput života općenito, evoluira i prilagođava se našim potrebama. Suvremene slastice nisu samo poslastice; one su odraz našeg načina života, želje za zdravim i ukusnim iskustvima te poštivanjem raznolikosti prehrambenih potreba.

Izvori:
https://tasteandtravel.fr/en/en-blog/the-real-history-of-the-french-pastries-part-two/
https://dejafood.uk/recipes-by-era/18th-century/
https://pregelamerica.com/blog/the-growth-of-vegan-desserts/
https://sunrisefoodservice.com/guiding-you-through-the-history-of-baking/
https://www.streetdirectory.com/food_editorials/pastry/baking_tips/baking_past_and_present.html
https://www.mrappliance.com/blog/2019/may/the-history-of-baking-from-ancient-egyptians-to-/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!