25.10.2023

Ljubav ide kroz želudac – ili?

Jeste li ikada primijetili kako hrana koja vam je pripremljena s ljubavlju ima poseban okus, kao da ima ‘tajni sastojak’? To nikako nije slučajnost. Hrana i emocije duboko su povezane na mnogo razina. Priprema hrane može biti izraz ljubavi prema sebi i prema drugima te kroz pripremu hrane na nekoliko razina utječemo na emocionalno i fizičko stanje osobe koja taj obrok jede.

Emocionalna povezanost s hranom

Hrana je definitivno gorivo našem tijelu bez kojeg ne može funkcionirati, ali je i mnogo više od toga. Ona može izazvati duboke emocionalne veze u našim životima kao što se, primjerice, uvijek vraćate u isti restoran ili kako uvijek kažemo da „nema bolje hrane od bakine“. Osnovna potreba za hranom dobiva novu dimenziju kada postane alat za izražavanja ljubavi. Kroz pripremu i dijeljenje obroka izražavamo pažnju, brigu i podršku prema onima koje hranimo. Kada pripremate hranu s ljubavlju, ti osjećaji prenose se na jelo (i slastice), stvarajući poseban okus i iskustvo.

Na našim je područjima posebno istinito da roditelji i bake i djedovi sve boljke liječe s domaćom hranom. Bilo da smo zaista bolesni, emocionalno povrijeđeni ili nam je jednostavno loš dan, hrana će biti prvo što ćemo ponuditi kako bi nekoga oraspoložili. Zapravo je to jedna vrlo lijepa gesta, zar ne? Mi se osjećamo zagrljeno samo kada o tome razmišljamo.

Zdrava prehrana = zdrave emocije

Zdrava hrana u smislu odabira namirnica, ali i svjesno jedenje ključni su aspekti zdrave prehrane. To znači da nije da samo “gutamo” hranu, već da je unosimo s punom pažnjom prema teksturi, okusu i količini koju jedemo. Kroz svjesno jedenje, bolje razumijemo svoje prehrambene potrebe, prepoznajemo prve signale sitosti i uživamo u okusima hrane. Kada jedemo svjesno, možemo bolje kontrolirati količinu hrane koju unosimo i bolje pratiti kako nam ona utječe na tijelo i duh.

Isto tako, u slučaju ljubavi koja ide kroz želudac, priprema zdrave hrane i korištenje cjelovitih i svježih namirnica još je jedan način izražavanja dragosti. Prije puta ćemo svome djetetu napraviti sendviče koji će ga zasititi, ali i biti mu ukusni. Isto tako će netko od ukućana napraviti za nas nakon dugog i zaposlenog dana, kada nam treba energije.

Priprema hrane je ujedno i čin kreativnosti i izražavanja. Kada se posvetite kuhanju s ljubavlju, ulazite u stanje koje vas povezuje s vašom kreativnom stranom. Ovaj čin nije samo obavljanje zadatka; to je izražavanje vašeg stvaralačkog duha. Uz svaki sastojak koji pažljivo birate i svaku gestu kojom pripremate jelo, unosite dio sebe u tu hranu.

Upravo zato je priprema hrane i čin ljubavi prema sebi, jer ovdje možete dozvoliti svom unutarnjem djetetu da se igra s namirnicama, teksturama, bojama i okusima – i pripremiti ukusno jelo za sebe i druge.

Što na sve ovo kaže znanost?

Neka hrana koja se smatra afrodizijakom kemijski reagira s našim živčanim stanicama te na doslovan način izaziva emocije slične ljubavi! Tu spadaju đumbir (grije organizam), kakao (potiče lučenje hormona sreće), šafran (egzotični začin najpoznatiji za talijanske rižote), ljuta hrana (feferoni, ljute papričice – slično svojstvo kao đumbir) itd.

Možda je sada jasnije zašto se talijani, španjolci i meksikanci smatraju jednima od najsenzualnijih naroda na svijetu: ipak je njihova hrana prepuna upravo ovih sastojaka!

Što je s bezglutenskom prehranom?

Kada govorimo o bezglutenskoj prehrani, izazova ima nešto više, ali upravo ju to čini posebnom. Osobe koje slijede bezglutensku prehranu moraju pažljivo birati namirnice i prilagoditi svoje recepte, bilo da kuhaju za sebe ili bližnjeg tko ne smije konzumirati gluten. To zahtijeva dodatnu pažnju i brigu.

To ipak znači da se ta hrana priprema s posebnom pažnjom i namjerom, jer je potrebno pripaziti da hrana ne sadrži nikakve tragove glutena, a opet želimo pripremiti nešto ukusno i u čemu ćemo uživati vizualno i okusom.

U konačnici, hrana pripremljena s ljubavlju donosi ne samo tjelesno zadovoljstvo, već i duhovno ispunjenje. Kroz svjesno jedenje i pripremu, ljubav postaje sastavni dio vašeg obroka. I to je ljubav koja hrani ne samo tijelo, već i dušu.

Neka svaki obrok bude prilika za izražavanje ljubavi prema sebi i drugima, bez obzira na to jeste li dio bezglutenske zajednice ili ne.

Izvori:
https://vitamini.hr/hrana-i-zivot/hrana/poticu-li-afrodizijaci-seksualnu-zelju-1747/
https://www.centarzdravlja.hr/zanimljivosti/znanost-potvrdila-ljubav-zaista-ide-kroz-zeludac/
https://www.podravka.hr/clanak/6e9b85a0-610e-11eb-aed4-0242ac12002f/jer-hrana-je-ljubav/
https://zimo.dnevnik.hr/clanak/oni-znaju-da-ljubav-ide-kroz-zeludac-a-sad-to-zele-podijeliti-i-s-drugima—807822.html
https://zena.net.hr/lifestyle/gastro/ljubav-ide-kroz-zeludac-svjetski-je-dan-hrane-pa-donosimo-citate-velikih-ljudi-o-njoj-6cdeee5e-3f27-11eb-b6d4-7a2ff7d22f84
https://www.vjeraidjela.com/ljubav-ide-kroz-zeludac/
https://www.zvijezda.hr/razlozi-zbog-kojih-ljubav-zaista-ide-zeludac/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!