13.09.2023

Bezglutenska prehrana i paleo dijeta

Sve više ljudi traži načine kako poboljšati svoje zdravlje kroz prehranu. Jedan od tih putova vodi nas unatrag u vremenu, do načina prehrane naših davnih predaka. Bezglutenska prehrana i paleo dijeta postaju sve popularniji izbor za one koji žele podržati svoje zdravlje kroz prirodne i hranjive namirnice. U ovom blogu, istražit ćemo kako ove dvije prehrane, koje se temelje na konzumaciji mesa, ribe, svježeg voća i povrća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica, mogu pružiti niz koristi.

Bezglutenska prehrana jedini je lijek za mnoge osobe koje pate od celiakije, autoimune bolesti koja uzrokuje ozbiljne reakcije tijela na unos glutena. Za ove osobe, konzumacija glutena predstavlja izazov jer može rezultirati upalnim procesima u crijevima. Upravo zbog toga, paleo dijeta se pojavljuje kao korisna opcija koja omogućuje osobama s celiakijom da izbjegnu nepotrebne komplikacije, a opet unesu sve potrebne nutrijente i imaju jak imunitet koji, na kraju krajeva, pomaže umiriti upale.

Na koje načine ‘paleolitički’ način prehrane može pomoći u smanjenju upalnih procesa u crijevima?

Ova dijeta bogata je antioksidansima, vitaminima i mineralima koji mogu potisnuti upale i potaknuti zacjeljivanje crijevne sluznice. To može značiti manje nelagodnosti i bolova za osobe s celiakijom.

U današnjem svijetu preplavljenom brzom hranom i prerađenim proizvodima, paleo dijeta nudi osvježavajući pristup ishrani. Ova prehrana naglašava konzumaciju namirnica koje su dostupne u prirodi i nisu podvrgnute modernoj obradi. To uključuje:

Meso: Na prvom mjestu su nemasni izvori proteina poput piletine, puretine, govedine, i divljači. Meso bi trebalo konzumirati nekoliko puta tjedno, ali ne svaki dan i ne kao glavnu komponentu obroka. Mora uvijek biti u pratnji povrća koje potiče brzu lakšu razgradnju mesa.

Riba: Riba, bogata omega-3 masnim kiselinama, također je ključna komponenta paleo prehrane. Važnost omega-3 masnih kiselina je ponajviše u tome što čuvaju zdravlje našeg kardiovaskularnog sustava i srca.

Svježe voće i povrće: Ova hrana je izvor vitamina, minerala i vlakana te je sastavni dio paleo dijete. U svježim namirnicama nalazi se sva njihova ‘životna’ energija koju mi preuzimamo njihovom konzumacijom, te na taj način hrane i osvježavaju naš organizam.

Orašasti plodovi: Bogati su zdravim mastima i proteinima, čineći ih odličnim međuobrokom. Neki koštunjavi plodovi, poput oraha i lješnjaka, odličan su izvor i omega-3 masnih kiselina, ali i drugih minerala poput cinka i selena. Sve ovo čini ih pravim partnerima imunitetu za borbu protiv bolesti.

Prednosti paleo dijete

Smanjenje upalnih procesa – Paleo dijeta promovira hranu bogatu antioksidansima i protuupalnim sastojcima, što može smanjiti upale u tijelu. Na taj se način brže i efikasnije naš organizam izbori protiv bolesti i štiti od štetnih vanjskih utjecaja.

Regulacija tjelesne težine – Visok unos proteina i vlakana može pomoći u održavanju ili gubitku težine jer potiče osjećaj sitosti. Isto tako, proteini pomažu izgraditi mišićnu masu i sagoriti masti, dok vlakna potiču redovitu probavu i izbacivanje toksina iz tijela.

Bolja kontrola šećera u krvi – Izbjegavanje šećera i rafiniranih žitarica može pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi, što je ponajviše korisno za osobe s dijabetesom. Stabilna razina šećera u krvi znači i stabilniju razinu energije, čime se izbjegavaju nagli skokovi i padovi razine šećera u krvi.

Izazovi paleo dijete

Izbjegavanje mliječnih proizvoda i žitarica – Paleolitički način prehrane isključuje mliječne proizvode i žitarice, što može biti izazovno za one koji se te namirnice vole konzumirati. Kroz iskustvo i tuđa iskustva možemo lakše shvatiti princip izbalansirane paleo prehrane. Mliječne proizvode poput mlijeka i jogurta možete zamijeniti sojinim, bademovim ili kokosovim proizvodima bez šećera, jer su oni većinom sastavljeni od zdravih masti i proteina.

Potrebna Priprema – Priprema obroka zahtijeva planiranje i pripremu, jer se izbjegavaju gotovi ili brzi obroci. Uvijek se možete osloniti na podršku u grupama na društvenim mrežama ili nutricionista, kako bi bili sigurni da vam u prehrani neće nedostajati nutrijenata.

Važno je napomenuti da prije prelaska na bilo koju dijetu, uključujući paleo, osobe s celiakijom trebaju konzultirati se s nutricionistom ili liječnikom. Stručnjaci mogu pomoći u planiranju uravnotežene i sigurne prehrane koja ispunjava prehrambene potrebe osoba s celijakijom.  

Izvori:
https://www.kaufland.hr/magazin/zdravlje/paleo.html
https://www.tvornicazdravehrane.com/zdravi-kutak/paleo-prehrana-vodic-savjeti-osnove-5674/
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/paleo-prehrana-namirnice-jelovnik-za-autoimune-bolesti
https://sretnapanda.com/paleo-dijeta/
https://miss7zdrava.24sata.hr/dijeta/5-stvari-koje-moras-znati-prije-nego-se-odlucis-za-paleo-dijetu-15341

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!