18.07.2023

Koja je prava važnost vlakana u prehrani?

Vlakna su nevjerojatno važna za naše tijelo i zdravlje. Ona igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog probavnog sustava, osiguravajući redovitu probavu i sprječavajući probleme poput zatvora, nadutosti i grčeva. No, to nije sve! Vlakna nam također pomažu da se osjećamo sitima i mogu spriječiti napade gladi, što je izuzetno korisno ako želimo kontrolirati težinu i održavati zdravu prehranu.

Kada govorimo o zdravoj prehrani, vlakna su jedan od ključnih sastojaka koje trebamo uzeti u obzir. Ona su esencijalni nutrijenti koji igraju važnu ulogu u održavanju našeg probavnog sustava u dobroj ‘formi’. Osim toga, vlakna nam pružaju osjećaj sitosti i mogu nam pomoći da spriječimo napade gladi, posebice tijekom dugih radnih dana. Dakle, vlakna nisu samo za probavu, već su ključni za naše cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Jedna od najvažnijih funkcija vlakana je održavanje zdrave i redovite probave. Vlakna djeluju poput “metle” u našem crijevima, čisteći nas od otpada i potičući redovitu probavu. Ona pomažu u sprječavanju zatvora tako da omekšavaju stolicu i olakšavaju prolazak kroz crijeva. Redovita probava ključna je za optimalno funkcioniranje našeg tijela i sprečavanje raznih probavnih problema.

No, vlakna ne samo da čiste naš probavni sustav, već nam pružaju i osjećaj sitosti. Kada konzumiramo hranu bogatu vlaknima, osjećamo se punima i zadovoljenima duže vrijeme. To je zato što vlakna zahtijevaju više vremena da se probave i apsorbiraju u usporedbi s drugim hranjivim tvarima. Dakle, konzumacija hrane bogate vlaknima može pomoći u kontroliranju težine i spriječiti prejedanje i žudnje za hranom.

Postoje dvije vrste vlakana: topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna se otapaju u vodi i stvaraju gelastu tvar koja pomaže u reguliranju razine kolesterola i šećera u krvi. Neka od hrane bogate topivim vlaknima su jabuke, agrumi, zob, grah i laneno sjeme. S druge strane, netopiva vlakna ne otapaju se u vodi, ali dodaju volumen stolici i pomažu u njenom lakšem prolasku kroz crijeva. Primjeri hrane bogate netopivim vlaknima su cjelovite žitarice, orašasti plodovi i povrće poput brokule i mrkve.

Kada govorimo o ljetnim namirnicama koje su bogate vlaknima, ne možemo zaobići svježe voće i povrće koje je dostupno tijekom tih toplih mjeseci. Na primjer, bobičasto voće poput jagoda, borovnica i malina su ne samo ukusni, već su i izvrsni izvori vlakana. Također, lubenica, dinja i avokado su sjajni izbori za ljetne vlaknima bogate obroke. Svježa salata od rajčice, krastavaca i paprike također su izvrsni izvori vlakana, ali i osvježenja tijekom ljetnih vrućina.

Ako se hranite bezglutenski, dobra je vijest da postoji niz bezglutenskih namirnica bogatih vlaknima. Cjelovite žitarice poput smeđe riže, kvinoje i heljde jedan su od najboljih primjera. Ove žitarice su izvrsne za dodavanje vlakana u prehranu i osiguravaju obilje nutritivnih vrijednosti. Osim toga, orašasti plodovi poput badema, oraščića i lješnjaka, te sjemenke poput lanenih i chia sjemenki, također su odličan izvor vlakana.

Kako bismo živjeli zdravo, trebamo osigurati da naša prehrana bude bogata vlaknima. Vlakna nam pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava, pružaju osjećaj sitosti i mogu spriječiti napade gladi. Uključivanje raznolike hrane bogate vlaknima, uključujući ljetne namirnice, bit će ključno za održavanje zdravog načina života. Dakle, sljedeći put kad planiraš svoje obroke, ne zaboravi na vlakna i njihove mnogobrojne blagodati za tvoje tijelo. Ideju za jedan ukusan bezglutenski desert bogat vlaknima možete pronaći ovdje.

Izvori:
https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/20-namirnica-najbogatijih-vlaknima.aspx
https://encian.hr/novosti/vodic-s-namirnicama-bogatih-vlaknima-21042
https://gymbeam.hr/blog/vlakna-u-hrani-koliko-ih-pojesti-i-kakve-benefite-pruzaju/
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/vlaknasta-hrana-popis-top-namirnica-savjeti-za-veci-unos
https://www.spar.hr/dobar-tek/dobro-je-znati/riznica-znanja/sto-su-vlakna-i-zasto-su-vazna

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!