17.05.2023

Odlaskom u prirodu pobjegnite od užurbane svakodnevice

Odlasci u prirodu uvijek su dobra ideja, posebice u današnje vrijeme kada nam se dani sastoje od mnogo obaveza i nerijetko se osjećamo pod stresom i nervozno. Priroda sama po sebi opušta živce i mišiće na potpuno prirodan i nježan način, da najčešće nismo niti svjesni koliko je dobrog utjecaja na nas imao taj jedan kratki izlet u prirodu. Osim toga, piknik u hladu drveća i okružju cvijeća može biti vrlo lijep način za provesti dan u druženju s obitelji ili prijateljima.

Svima nam je nekada potreban ‘bijeg’ od užurbane svakodnevice ispunjene obavezama i jurnjavom kako bi ih sve stigli obaviti na vrijeme. Za odlazak u prirodu nisu potrebne velike pripreme, ali ipak nekoliko stvari trebamo imati na umu.

Koji su benefiti redovitog boravka u prirodi?

Svaki dan bi trebalo izdvojiti barem 30 minuta za boravak na svježem zraku, idealno u vidu šetnje ili treninga. Na taj način si smanjujemo razinu stresa i omogućujemo si bolji san. Ipak, malo veći tj. cjelodnevni izleti u prirodu imaju i jače učinke na naše psihičko i fizičko zdravlje:

  • Smanjuju razinu stresa i opuštaju živce
  • Skreću pažnju sa svakodnevnih briga i time nam dozvoljavaju potpunu relaksiranost
  • Potiču rad mišića i cirkulaciju, pogotovo ako se radi o aktivnom izletu
  • Pružaju nam kvalitetno vrijeme sa bližnjima, ali i samima sobom
  • Pune nam pluća svježim kisikom i time potiču obnavljanje stanica, bolji san i višu razinu energije

 Uz današnjih 5 savjeta provedite najljepši i opuštajuć dan u prirodi uz svoje bližnje:

Unaprijed odaberite dan i lokaciju

S dolaskom toplijih i sunčanijih dana, sve će se više ljudi odlučiti za izlet u prirodu. Pozitivno je što onda ne morate biti sami i možda upoznate nekog novog, ali s druge strane velik dio organiziranih odlazaka u prirodu način je da se međusobno družimo sa svojim prijateljima i obitelji. Ukoliko želite izbjeći gužve, unaprijed pronađite lokaciju gdje je manja vjerojatnost da će biti puno ljudi, ili lokaciju koja ima više mogućnosti za odabir ‘skrovitijeg’ mjesta.

Iako je proljeće (uskoro ljeto), to ne znači da su kiše nemoguće. Kako bi izbjegli da vas kiša uhvati nespremne i upropasti dugo iščekivan izlet, provjerite unaprijed prognozu vremena kako bi odabrali savršen dan za piknik ili izlet u prirodu.

Pazite na sigurnost

Bilo da planirate ići planinariti, šetati šumom ili na piknik u prirodi, uvijek je potrebno imati na umu sigurnost svih sudionika. Svaki komadić prirode krije neke opasnosti, poput opeklina od sunca, krpelja, komaraca itd. Obucite se prigodno, ponesite kremu za sunčanje i sprej za odbijanje neželjenih posjetitelja.

Isto tako, prilikom odabira lokacije pazite da odaberete mjesto gdje ćete se moći u jednom trenutku skloniti od sunca. Boravak na direktnom suncu između 11 i 14 sati nije preporučljiv u nijedno doba godine, posebice kada je ljeto blizu!

Ponesite dovoljno ukusne i zdrave hrane

Piknik je uvijek dobra ideja! Za cjelodnevne izlete u prirodi potrebno je ponijeti hranu koja se neće pokvariti, zauzeti previše mjesta, ne zahtijeva pretjeranu dodatnu pripremu i ujedno će nas držati sitima i dati nam energiju. Ovdje najčešće spada voće (jabuke, banane), orašasti plodovi (bademi, kikiriki, orasi), slana peciva i sendviči (slane kiflice, slani muffini s dodacima itd.), slatka jela (kiflice, pite, gibanica itd.) i obilje vode i prirodnih voćnih sokova, nezaslađenih čajeva…

Naše preporuke za bezglutenske piknik užine su: slane kiflice sa sezamom koje možete jesti uz namaz koji se na toplini ne kvari (npr. humus), slani pizza muffini i štrudla s jabukama. U slast!

Isplanirajte zabavne aktivnosti

Svaki odlazak u prirodu je sam po sebi opuštajuć, a još ako uz piknik uključite i neke zabavne aktivnosti, vratiti ćete se kući ispunjeniji nego ikad! Ukoliko niste planirali planinarenje ili aktivnu šetnju šumom nego samo piknik, neke od aktivnosti koje možete uključiti uz piknik su:

  • Badminton
  • Odbojka
  • Kartanje
  • Izrada vijenaca i ukrasa od cvijeća

Pazite na prirodu oko sebe

Stvaranje otpada prilikom posjeta prirodi je gotovo neizbježno: maramice, omoti od čokoladica, ostatci hrane… Imajte to na umu kada se budete pakirali za svoj sljedeći izlet u prirodu i ponesite dovoljno vrećica za smeće kako iza vas ne bi ostajali tragovi. Priroda je uvijek čuvala nas, i zato moramo i mi čuvati nju.

Izvori:
https://she.hr/savjeti-koji-ce-vam-pomoci-organizirati-piknik-u-prirodi/
https://mirishedonizma.blog/2020/06/14/piknik-izlet-za-sva-cula/
https://andreapancur.com/blog/piknika-savrseni-spoj-uzivanja-u-hrani-i-boravka-u-prirodi/
https://www.uniqa.ba/priroda-i-stres-kako-boravak-u-prirodi-doprinosi-zdravlju
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/koristi-boravka-u-prirodi—648882.html
https://www.naturala.hr/vec-je-i-sam-boravak-u-prirodi-dovoljan-za-eliminaciju-stresa/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!