22.03.2023

Sve što trebate znati o “kuhinji bez glutena”

Kuhinja bez glutena podrazumijeva prostor u kućanstvu gdje se priprema hrana, ali i sam proces pripreme hrane. U slučaju celijakije ili intolerancije na gluten, čak i najmanji kontakt sa česticama glutena može izazvati reakciju. Bilo da sami pratite bezglutensku dijetu, ili netko u vašem kućanstvu – pravilna organizacija bezglutenske kuhinje je obavezna.

Organizacija kuhinje bez glutena može se odviti na dva načina, ovisno o tome prelaze li svi u kućanstvu na bezglutensku prehranu, ili će se u kuhinji pripremati jela koja sadrže gluten i jela koja ga ne sadrže. Postoji nekoliko ‘zlatnih’ pravila uz pomoć kojih ćete lakše organizirati svoju kuhinju i zaštititi oboljele od neželjenog kontakta s glutenom.

Radne površine

Površine u kuhinji na kojima pripremamo hranu, bilo da se radi o sjeckanju ili mijesenju tijesta, lako može doći do unakrsne kontaminacije glutenom. Kako bi radna površina bila sigurna za upotrebu za svih, posebice ukoliko se radi o kućanstvu u kojem se pripremaju jela s i bez glutena, pokušajte stvoriti sljedeće navike:

  • Prebrišite prije i poslije svakog korištenja

Kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija glutenom, važno je redovito i temeljito brisati radne površine. Pri brisanju, prvo mrvice i ostatke hrane uklonite s papirnatim brisačima (ne krpama jer se na njima mogu zadržati čestice glutena), a nakon toga koristite toplu vodu, detredžent i zasebnu (bezglutensku) spužvicu.

  • Nemojte držati bezglutenske i glutenske proizvode jedne pored drugih

U slučaju da neke proizvode držite izvan ormarića, pripazite da su pakiranja dobro zatvorena i da proizvodi stoje ‘na sigurnoj udaljenosti’ kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija, ali i kontaminacija površine.

  • Uvijek prvo pripremajte bezglutenska jela

U slučaju da se u kuhinji (i na radnoj površini) pripremaju obje vrste jela, preporuča se da se uvijek prvo pripremaju bezglutenska jela. Na taj se način izbjegava kontaminacija, jer čestice glutena mogu dugo lebdjeti u zraku i zadržati se na površini ili priboru, a da toga nismo ni svjesni.

Kuhinjski ormarići

Unakrsna kontaminacija najčešće se događa upravo ovdje. Držanje npr. bezglutenskog i glutenskog brašna u istim ormarićima, ili na istim policama, gotovo će uvijek dovesti do kontaminacije. Kako bi to izbjegli, prenamijenite ormariće tako da u jednima držite isključivo bezglutenske, a u drugima isključivo glutenske proizvode. U slučaju da to nije moguće, pokušajte sljedeće:

  • Bezglutensko brašno i druge proizvode držite na najgornjoj polici

Čestice brašna lagane su i često lebde zrakom i zato bi (u slučaju da u istom ormariću držite obje vrste brašna) bezglutensko brašno trebali držati visoko iznad glutenskog. Isto tako, ovakva separacija bezglutenskih od proizvoda s glutenom zaustaviti će moguću zabunu. Ukoliko svi u kućanstvu znaju da se na gornjim policama drže bezglutenske, a na donjima glutenske namirnice – zabuna i kontaminacije biti će manje!

  • Koristite posude s poklopcima

Sve proizvode koji dolaze u vrećicama prebacite u staklene ili plastične posude koje se mogu dobro zaklopiti, i temeljito očistiti nakon upotrebe. Preporuča se korištenje staklenih i prozirnih posuda s poklopcem iz više razloga: sadržaj je odmah vidljiv, mogu se temeljito očistiti od čestica glutena (u slučaju ponovne upotrebe, plastika često ima male utore u kojima se gluten može zavući) i najodrživiji su način skladištenja hrane.

  • Jasno označite sve bezglutenske namirnice

Važno je u kućanstvima gdje se pripremaju obje vrste jela jasno označiti koje su namirnice bez glutena, kako netko od ukućana ne bi npr. mazao marmeladu na glutenski kruh, i isti taj nož vratio u staklenku s bezglutenskom marmeladom. Svi moraju biti dobro upućeni i obraćati pažnju na detalje, jer za oboljele od celijakije svaka će čestica glutena izazvati reakciju. Proizvode možete označiti naljepnicama.

Ovakav mehanizam (ukoliko ga se redovito i bez većih promjena primijenjuje) isto tako olakšava stvaranje navike, te će u jednom trenutku svi ‘automatski’ znati koji su proizvodi sa i bez glutena.

Posuđe i pećnica

Pri kuhanju bezglutenskih jela, posuđe i pribor za jelo su od ključne važnosti. Potrebno je obratiti pozornost na nekoliko stvari:

  • Prenamijenite pribor iza jelo i kuhanje

Drveni pribor i posuđe puno je manjih utora u koje se čestice glutena mogu ‘sakriti’. Nikako nemojte za pripremu bezglutenskih i glutenskih jela koristiti iste kuhače i daske za rezanje, ili ih potpuno izbacite iz upotrebe. Najbolje bi bilo da ne miješate posuđe i pribor za pripremu jela tj. da imate zaseban pribor za pripremu bezglutenskih, i zaseban za pripremu glutenskih jela. Odvojiti ih možete uz pomoć naljepnica, ili na način da koristite pribor druge boje ili marke za pripremu bezglutenskih jela.

Što se tiče lonaca i tava, njih je malo teže na ovaj način odvojiti, jer su skuplji i zauzimaju više prostora. U tom slučaju nastojte koristiti tave od neprijanjajućeg materijala i lonce od kvalitetnog, nehrđajućeg materijala, jer se takvo posuđe može najtemeljitije oprati.

  • Redovito čistite pećnicu

Većina pećnica danas ima opciju samostalnog pranja, te je u većini slučajeva to dovoljno. Ipak, ukoliko često pečete bezglutenski kruh i pizzu s glutenom, šanse postoje da će čestice glutena završiti gdje ne bi trebale. Barem jednom tjedno spužvicom i sapunom operite pećnicu, a nakon svakog pečenja nečega što sadrži gluten poželjno je da se uključi opcija za samostalno čišćenje.

  • Tostiranje kruha

I u ovom bi slučaju najbolje bilo da imate zaseban toster za kruh bez glutena, i za kruh s glutenom. Tosteri su prepuni utora u koje mrvice kruha mogu zaći, stoga je bolje imati zasebne (i jasno ih označiti), ili temeljito čistiti toster nakon upotrebe.

Pranje ruku

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno pranje ruku prije i poslije svakog rukovanja hranom. Osim zbog bakterija i nečistoća, ukućani koji pripremaju i jedu hranu s glutenom mogu uhvatiti ručku hladnjaka i na nju prenijeti čestice glutena, koje posljedično mogu završiti na rukama osobe koja nikako ne smije konzumirati gluten.

Dobro opremljena smočnica

Način života kojim živimo ne ostavlja mnogo slobodnog vremena, a organizacija i čišćenje kuhinje kod pripreme jela isto će (bar na početku) oduzimati veću količinu vremena. Zato je važno da vam je smočnica dobro organizirana i opremljena namirnicama koje će olakšati zdravo bezglutensko kuhanje. Namirnice poput višenamjenskog bezglutenskog brašna i tjestenine, energetskih pločica i zdravih grickalica (orašasti plodovi, tamna čokolada) i raznih bezglutenskih namaza (od kikirikija, slatki namazi od lješnjaka, marmelade itd.) olakšati će i ubrzati pripremu hrane, i pružiti brza i zdrava rješenja za utaživanje gladi.

Izvori:

https://www.schaer.com/en-int/a/gluten-free-kitchen
https://www.verywellfit.com/make-your-kitchen-gluten-free-563069
https://www.beyondceliac.org/keeping-a-safe-gluten-free-kitchen/
https://www.cookinglight.com/food/recipe-finder/gluten-free-kitchen
https://www.food-safety.com/articles/4438-six-tips-for-establishing-a-safe-and-effective-gluten-free-kitchen
https://www.glutenfreelabels.com/gluten-free-diet/gluten-cross-contamination/gluten-free-kitchen-tips/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!