14.02.2023

Odakle su nam stigle krafne i fritule?

Krafne su postale dio svakodnevne ponude u pekarama i trgovinama, dok se fritule pripremaju za sve posebne prilike, a ne samo u vrijeme karnevala. Ove dvije slastice toliko su omiljene da su se infiltrirale u naš svakodnevni život, iako su fritule donekle zadržale svoj status ‘slastice za posebne prilike’. Recepata i varijacija danas ima mnogo, ali karakteristika dobrih krafni i fritula je da su hrskave izvana, a mekane iznutra! Taj je koncept bio i originalna ideja prvih recepata za ove slastice, a zanima li vas kada i gdje su zapravo nastali prvi recepti, kao i naš recept za bezglutenske fritule – nastavite čitati.

Fritule su se toliko proširile našim prostorima, da bi se moglo reći kako gotovo svaka regija ima ‘svoj recept’. U dalmaciji se fritule rade s mnogim aromama i dodacima, poput grožđica, vanilije i korice naranče ili limuna. U kontinentalnim dijelovima Hrvatske najčešće se ne odskače mnogo od originalnog recepta, osim možda dodatka naribane jabuke. Istra i kvarner najčešće će preskočiti dodavanje sušenog voća, ali će zato ponekad dodati naribanu koricu naranče i obilno posuti svoje fritule šećerom u prahu. Razni preljevi kojima se fritule nekada pokrivaju najčešće se dodaju u vrijeme blagdana npr. na fritule koje možemo kupiti na ulici u vrijeme adventa.

U nekim se dijelovima svijeta također fritule obogaćuju sušenim/kandiranim voćem, raznim punjenjima (slično kao što se pune i krafne) i začinima. Ipak, dom fritula je zapravo Italija, a originalan recept bio je nešto drugačiji negoli su današnji recepti.

Točnije, fritule su nastale u Veneciji u doba renesanse, a služile su kao posebna slastica za njihov poznati karneval. Dakle, fritule su originalno osmišljene kao karnevalska poslastica!

U to vrijeme su se nazivale fritole, a pripremali su ih isključivo fritoleri i prodavali sa svojih kućica (caselo), koje su bile raspršene po cijelom gradu u vrijeme karnevala.originalan recept sastojao se od istih sastojaka kao i današnja baza za fritule – brašno, jaja, mlijeko, kvasac i šećer. Na poznatom su se karnevalu (na nekim kućicama) prodavale fritole prepoznatljivog žutog tijesta, koje su boju mogle zahvaliti izrazito skupom začinu – šafranu. U njih su se također dodavali komadići kandiranog voća i razne druge arome, ali bez punjenja i preljeva. Iz Venecije su se nakon nekoliko stoljeća proširile ostatkom Italije, a zatim stigle i do naših područja. Razlog zašto se nisu toliko brzo proširile je što su se fritoleri kupili u posebnu skupštinu, gdje ih je bilo čak 70, i na taj način čuvali tradijciju pečenja frituli među sobom. Isto tako, zbog korištenja skupih začina (među kojima je jedno vrijeme bio i šećer), nisu si baš svi mogli priuštiti pripremu fritula kod kuće.

Slično je bilo i sa krafnama, koje su se u početku pripremale u slanoj verziji, jer je šećer bio preskup. Prvi recepti sežu u 14.stoljeće, a vjeruje se kako su nastale u Njemačkoj, gdje su se prvotno nazivale berlineri. Naime, prvi poznati recept za krafne pronađen je u prvoj ikad tiskanoj kuharici, tiskanoj u Nürnbergu, gdje su se nazvale upravo ovim imenom.

Prve su se krafne radile od slanog tijesta, i jele uz ribu, meso, sir i gljive, i pekle u svinjskoj masti. Tek kada je cijena šećera počela padati, krafne dobivaju svoju slatku varijantu i jedu se uz razne namaze i čašu mlijeka. Punjene krafne počinju se pojavljivati tek kada je izumljena metalna slastičarka šprica, krafne se počinju puniti raznim kremastim namazima, ali su se još nekoliko stoljeća pekle u svinjskoj masti.

Slana verzija krafni bila je uobičajen prizor za ručkom u 14.stoljeću, ali s početkom pripreme slatkih krafni, pripremaju se samo za svečane prilike – upravo zbog cijene šećera. Danas krafne možemo pronaći u svakoj pekari i trgovini, a postoji ‘mali milijun’ njihovih verzija (poput američkih donuta – krafni s rupom). Posebno popularne u vrijeme karnevala i valentinova, jer ih njihov bucmast izgled, meko tijesto i kremasto punjenje čine jednostavno neodoljivima!

Izvori:
https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/price/krafne-vs-donuts-sve-sto-trebate-znati-o-omiljenim-poslasticama-plus-dva-svevremenska-recepta-15050070
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/cije-su-krafne—548375.html
https://www.modnialmanah.com/slatka-povijest-frittule-ceste-karnevalske-slastice/
https://www.vecernji.hr/lifestyle/fritelle-veneziane-pokladnice-fritule-poput-ukradenog-poljupca-499632
https://www.gastrobajter.com/2019/02/26/karnevalske-delicije-povezuju-mediteran-2/
https://www.podravka.hr/clanak/2029060/o-fritulama-kraljicama-karnevala/
https://www.journal.hr/lifestyle/tko-je-izmislio-krafne/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!