04.01.2023

Kroz igru s djecom probudite svoje unutrašnje dijete

Znate li što se krije iza pojma „unutrašnje dijete“? Zašto je bitno da taj dio sebe njegujemo? I kako nam (naša) djeca mogu pomoći da obnovimo kontakt s njime, njegujemo ga i dozvolimo mu da se izrazi? Sve ovo i još i više saznajte u današnjem blogu.

Unutrašnje dijete dio je naše duše i osobnosti koji je zadužen za dubinu i intenzitet emocija, kao i one naše „neobjašnjive“ reakcije. Ukoliko razumijemo što je povrijedilo naše unutrašnje dijete, možemo razumijeti i kako da „mu“ pomognemo – i samim time pomoći sebi. Kada je naše unutrašnje dijete sretno i zadovoljno, mi se osjećamo mirno i ispunjeno.

Slikovito rečeno, znate onaj osjećaj zadovoljstva koji nas preplavi kada dobijemo pohvalu, ili ispunjenost koja nas ispuni kada dovršimo neki kreativan projekt? Nada koju osjećamo kada svim srcem nešto želimo, iako si ne želimo uvijek to priznati? To su sve emocije koje proživljava naše unutrašnje dijete, i koje mi posljedično osjećamo. Htjeli mi to ili ne, naše je unutrašnje dijete uvijek aktivno i odgovorno za emocije koje osjećamo i ne možemo objasniti. Kako bi shvatili odakle neke naše emocije proizlaze, moramo doći u kontakt s našim unutrašnjim dijelom, ali kako mu se približiti? Kako ga njegovati? Odgovor je upravo u djeci – kako postupamo s njima moramo postupati i s našim unutrašnjim djetetom. Isto tako, sve što veseli djecu, veseliti će i tog mališana u nama.

Zašto provoditi vrijeme s djecom?

Osim što je za djecu vrlo beneficijalno da neko određeno vrijeme provode s odraslima, jednako je važno i za odrasle da provode vrijeme s djecom. Razlog je što djeca i odrasli mogu puno naučiti jedni od drugih.

Mi ćemo njih naučiti pravilima ponašanja, objasniti ćemo im kompeksne stvari i pojmove, naučiti ih kako da funkcioniraju u zajednici i konkretnim vještinama koje će im biti potrebne da se pobrinu za sebe i druge. S druge strane, mi možemo i puno naučiti od djece, iako se možda na prvu ne čini tako. Djeca se znaju iskreno veseliti malim stvarima, ljubav pružaju i primaju bez zadrške ili srama, znatiželjna su u vezi svega oko sebe i otvorena su uma.

U toj dobi, takvo je ponašanje i način razmišljanja uvjetovano time što djeca nisu još iskusila svijet i život te time nemaju nikakvu predodžbu o tome na koji bi se način trebali ponašati, što je uobičajeno i što nije, nisu ograničena očekivanjima ili ambicijama, a snovi su im veliki i (najčešće) vrlo maštoviti. Upravo su to neke ‘vještine’ koje bi svakom odraslom čovjeku mogle biti korisne.

Zašto se ‘ponašati kao dijete’?

U svijetu odraslih postoje mnoge brige koje nas tište, a sa kojima djeca nikada nisu došla u kontakt. Upravo su te brige ono što plaši i čini da se naše unutarnje dijete skriva, zato što ne zna kako reagirati. Naše će unutarnje dijete biti povrijeđeno svaki puta kada nam nešto izazove ‘negativne’ emocije, poput slomljenog srca. Isto tako, biti će povrijeđeno i ako pokušavamo kontrolirati ili zatomiti te iste emocije, a onda se od njih možda nikada neće oporaviti. Takve rane koje svom unutarnjem djetetu ostavimo nezaliječenima često mogu dovesti do nekih naših burnih instinktivnih reakcija za koje nećemo znati odakle su proizašle. Zamislite situaciju gdje je dijete tužno, povrijeđeno ili prestrašeno – ono najčešće odmah počne plakati i tim činom dozvoli toj emociji da ga obuzme. Ne morate nužno odmah početi plakati (iako je i plakanje preporučljivo), ali kada osjetite neku neželjenu emociju, prihvatite ju, validirajte i pronađite razlog zbog kojeg je ona tu. Rane se moraju liječiti.

Kroz druženje s djecom otkrijte svoje unutarnje dijete

Djeca cijene i vole svoje prijatelje, vrlo se brzo sprijatelje, znatiželjna su, kreativna i maštovita. Sve ove vrline svatko od nas ima u sebi, samo se često dogodi da zbog uvjetovanja društvenim normama ili neke traume iz djetinjstva zaboravimo da se možemo tako ponašati svaki dan – i koliku nam to sreću može donijeti. Taj osjećaj možemo povratiti kroz redovito provođenje vremena s djecom, bez distrakcija koje će nam skretati misli. Budite poput djeteta – fokusirani na igru, otvoreni i nježni. Jedna od zabavnijih aktivnosti kroz koje možemo provesti kvalitetno vrijeme s djecom je kuhanje ili priprema kolača. Ono u čemu nam djeca ovdje mogu pomoći je dekoracija kolača, jer tu ona mogu doslovce pustiti mašti na volju, a kod pripreme ćemo mi njih naučiti mjerenju i vaganju sastojaka, čemu služe razni kuhinjski aparati i sastojci itd. Za njih, ali i za nas, će to biti vrijeme učenja – kroz zabavu. Jedan od recepata prikladan za pripremu uz pomoć djece su cupcakes, zbog jednostavnosti pripreme gdje se djeca neće moći ozlijediti, a dekoracija je potpuno otvorena i prepuštena samo vama i njima na volju. Recepte za bezglutenske slastice možete pronaći na našoj stranici, a klikom ovdje pronaći ćete recept za bezglutenske cupcakese.

Izvori:

https://www.24sata.hr/lifestyle/kako-izlijeciti-i-probuditi-dijete-u-sebi-u-odraslim-godinama-797825
https://hr.graphistik.com/inner-child-what-is-it
https://atma.hr/znakovi-da-vas-unutarnje-dijete-sabotira/
https://kerchtt.ru/hr/zhizni-rebenka-kogda-ego-vnutrennee-chto-govorit-vash-vnutrennii-rebenok/
https://www.djecjamozgalica.com/hrvatski/detalji-novosti_8/teorija-vs-praksa-vazno-je-provoditi-vrijeme-s-djecom_6/
https://net.hr/magazin/roditeljstvo/ovo-je-11-savjeta-koje-su-koristili-uspjesni-roditelji-pri-odgoju-svoje-djece-koristite-li-ih-i-vi-112ae78a-b1c2-11eb-b5c6-0242ac13005a
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/10-velikih-lekcija-koje-odrasli-mogu-nauciti-od-djece—496792.html
https://www.elegant.hr/clanci/10-bitnih-zivotnih-lekcija-koje-mozemo-nauciti-od-djece/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!