18.01.2023

Čarobno poboljšajte probavu uz aktivni ugljen

Postoje neke namirnice i sastojci za koje se govori kako imaju gotovo magično djelovanje, a za aktivni ugljen su već znali i naši daleki pretci. Radi se o dodanom sastojku ili dodaku prehrani koji može brzo i efikasno otkloniti gotovo sve tegobe probavnog sustava i ukloniti toksine iz organizma.

Ugljen je riječ koja će mnoge vjerovatno asocirati na gorivo, ali u današnjem blogu pišemo o nečem potpuno drugačijem. Aktivni ugljen naše su bake i prabake često koristile kada bi pojele nešto „sumnjivo“ ili pretjerale s količinom hrane. Tada se nije znalo točno koji su to sastojci aktivnog ugljena koji pomažu otkloniti teškoće, ali niti kako točno djeluju. Odkada su počela ozbiljnija medicinska istraživanja, znanstvenici i liječnici željeli su znati na koji to točno način djeluju sastojci aktivno ugljena. U nastavku pročitajte kako točno aktivni ugljen pospješuje probavu i za koje se probavne smetnje on može koristiti.

Trovanje hranom i probavne smetnje

Naime, glavna prednost pred ostalim dodacima prehrani za otklanjanje probavnih teškoća je činjenica da on na sebe doslovce veže toksine i na taj način omogućuje detoks organizma. Ukoliko se dogodi da slučajno pojedete nešto sumnjivo i krenete osjećati simptome trovanja hranom (poput nagle mučnine, grčeva, probadanja i slično), popijte jednu tabletu aktivnog ugljena unutar 30-45 minuta nakon jela. On će na sebe vezati toksine i štetne tvari iz tijela i pomoći vašem organizmu da ih izbaci van, a simptomi trovanja će se povući.

Isto tako, kod probavnih tegoba poput proljeva ili nadutosti aktivni ugljen može postati vaš najbolji prijatelj. On vrlo brzo i efikasno zaustavlja proljev, a kod nadutosti uzrokovane pretjeranom konzumacijom napuhujućih namirnica (poput grahorica) ili usporenom probavom hrane (primjerice zbog intolerancije na laktozu ili gluten), aktivni će ugljen probavu potaknuti i, vezujući na sebe toksine, vrlo efikasno učiniti da plinovi nestanu.

Nadalje, osim njegovom konzumacijom za vezivanje unesenih toksina, aktivni se ugljen može koristiti i za izvlačenje površinskih toksina, poput onih od uboda insekata. Ukoliko vas ubode komarac, pčela, osa ili ugrize pauk – primjenom aktivnog ugljena pomiješanog sa kukuruznim škrobom i mlakim oblogom možete izvući van toksine bez posjete doktoru! Ovo naravno vrijedi za naše ‘lokalne’ kukce čiji ubodi nisu opasni po život.

Opisano svojstvo (vezivanje toksina) aktivni ugljen može zahvaliti upravo načinu na koji se proizvodi – a to je toplinska obrada. Njegove se čestice pritom šire i omogućuju mu da na sebe veže količinu toksina jednaku svojoj težini.

Zašto našem tijelu to puno znači?

Osim očitih razloga, što je izbacivanje toksina, aktivni ugljen na ovaj način rasterećuje bubrege. Inače su oni zaslužni za filtriranje toksina iz unesene hrane i krvi, a upotrebom aktivnog ugljena smanjujemo količinu posla bubrega i omogućujemo im da se malo „odmore“.

Veže li aktivni ugljen baš sve toksine?

Nažalost, aktivni ugljen je superheroj s jednom manom, a to je da ipak postoje toksini i štetne tvari koje on na sebe ne može vezati. Tvari poput alkohola, željeza, litija, cijanida i nekih kiselina on ne može vezati na sebe te kod tih trovanja neće biti učinkovit.

Kako i koliko ugljena koristiti?

Imajte na umu da nikada nije dobro pretjerivati. Aktivni se ugljen ne smije koristiti više od 4 dana za redom, a u slučaju kure detoksa organizma 7 dana. Uvijek vrijedi ono nepisano pravilo, da i najbolja stvar u pretjeranim količinama može postati štetna. U ovom slučaju postoji mogućnost da aktivni ugljen u pretjeranim količinama počne na sebe vezivati nutrijente i tvari koje su našem organizmu potrebne, te ga na taj način oslabiti. Isto tako, kod uzimanja određenih lijekova on može smanjiti ili pojačati djelovanje lijeka, te se u tom slučaju potrebno posavjetovati s liječnikom.

Ovisno o obliku aktivnog ugljena kojeg imate kod kuće, može ga se koristiti na više načina. Ukoliko imate kapsule s aktivnim ugljenom u prahu, najjednostavnije je progutati preporučenu dozu kapsula. Kod tableta je slučaj malo drugačiji, gdje je tabletu potrebno zgnječiti žlicom ili usitniti u mužaru, promiješati s vodom i popiti.

U nekim slučajevima moguće je pronaći i ponudu jela u restoranima koja ukao sastojak imaju aktivni ugljen, primjerice pizza s crnim tijestom ili crnih peciva za hamburger.

Druge primjene aktivnog ugljena

Osim u svrhu detoksa tijela i poboljšanja probave, aktivni ugljen redovito se koristi i u kozmetičke svrhe. Najčešće ga se koristi kao dodatak pasti za zube 2, 3 puta tjedno u svrhu izbjeljivanja zubi. On vrlo učinkovito kroz ovakvu primjenu kroz nekoliko tjedana može ukloniti nečistoće i žutilo sa zubi. Čak i na policama trgovina može se pronaći velik broj pasta za zube koje sadrže aktivni ugljen.

 Treba ipak imati na umu kako ova tehnika (ukoliko koristite prah aktivnog ugljena) može oštetiti caklinu, stoga treba obraćati pažnju na to kako zubi reagiraju na tretman ugljenom i pripaziti ukoliko postanu preosjetljivi.

Nadalje, kozmetički tretmani ugljenom mogu se primijeniti i na koži. Postoje sapuni s aktivnim ugljenom koji čiste kožu, pilinzi u kojima aktivni ugljen služi za izvlačenje nečistoća iz pora lica (npr. miteseri, prištići itd.) i  maske za lice sa sličnom primjenom. Masku za lice s aktivnim ugljenom možete napraviti i sami na način da pomiješate jednu tabletu usitnjenog aktivnog ugljena sa gelom aloe vere i običnom mlakom vodom. Neki ljudi, posebice oni koji imaju suhu kožu, mogu osjetiti zatezanje lica prilikom ili nakon ovog tretmana, te je tada potrebno lice velikodušno namazati hidratantnom kremom.

Izvori:
https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/aktivni-ugljen-za-zdravlje-i-ljepotu
https://www.fmed.eu/hr/shop/natures-way-aktivni-ugljen-aktivirani-ugljen/
https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/ohr-savjetnik/aktivni-ugljen-sve-sto-trebate-znati-u-nekoliko-cinjenica/
https://n1info.hr/zdravlje/a576621-aktivni-ugljen-pomaze-kod-proljeva-a-neki-ga-koriste-i-umjesto-paste-za-zube/
https://studentski.hr/studenti/zdravlje-i-ljepota/donosimo-nekoliko-savjeta-kojima-cete-smanjiti-nadutost-i-plinove-u-trbuhu
https://gymbeam.hr/aktivni-ugljen-gymbeam.html
https://www.centarzdravlja.hr/zdrav-zivot/zdravlje-opcenito/poboljsajte-probavu-uklonite-toksine-i-smanjite-nadutost-aktivnim-ugljenom/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!