21.12.2022

Probudite svoju kreativnost – kuhanjem!

Kuhanje može biti nepresušan izvor inspiracije, posebice ukoliko ste tip osobe koji u tome zaista uživa. Blagdansko vrijeme u mnogima budi onu kreativnu stranu, većinom zato što želimo razveseliti svoje najbliže. Ovih blagdana baka Vam donosi razloge i ideje za kreativnost u kuhinji.


Današnji tekst započeti ćemo s jednom znanstvenom činjenicom: kuhanje nas oslobađa stresa i napetosti! Da, priprema hrane (posebice u vrijeme blagdana) može nam dobro doći kao stres terapija.
Iako kuhanje i priprema većih količina hrane i kolača mogu sami po sebi biti malo stresni, ponajviše zbog pokušaja balansiranja svakodnevnih obaveza i približavanja Božića i Nove Godine. Nerijetko od sebe očekujemo kako ćemo stići baš sve točno po planu – a svi znamo kako to nije baš uvijek tako! Dakle, prije negoli uopće krenete u pripremu kolača i ručkova, napravite realan plan izrade i ne zaboravite uključiti sve svoje ukućane u pripremu blagdanske trpeze.
Sada kada ste sve pomno isplanirali i obavijestii svoje ukućane, možete se fokusirati na drugi važan dio pripreme, a to je – kreativnost! Ona nam dolazi kada joj to dozvolimo i nismo pod jakim utjecajem negativnih emocija i stresa, mada kreativni izražaj sam po sebi ima značajno antistresno djelovanje.

Kuhanje je umjetnost, ili to može postati ukoliko se sami za to odlučimo. Jednako kao što slikari ili glazbenici izražavaju svoje emocije i sebe kroz slikanje i stvaranje glazbe, tako se neki ljudi (npr. kuhari) izražavaju kroz pripremu i dekoraciju hrane, a posebnost je ove umjetnosti što se ona može iznova pripremati i mijenjati po želji, zato što nikada dobro jelo nećemo pripremiti samo jednom! Isto je i s pečenjem i pripremom kolača: potrebno je dobro poznavati sastojke, znati kako se ponašaju u kombinaciji jedni s drugima, a najslađi je dio upravo dekoriranje i stvaranje raznih oblika s kolačima. Neka su istraživanja čak pokazala kako kuhanje na ljudski mozak ima sličan utjecaj kao meditacija: mijesenje tijesta, rezanje, sjeckanje i guljenje namirnica te njihovo slaganje u tanjur i igranje s kombinacijama i začinima sve imaju nevjerojatan beneficijalan učinak na mozak koji je pod stresom. Razloga ima nekoliko: može nam služiti kao raznoda, ponavljanje jednostavnih radnji (poput sjeckanja) pomažu opuštanju mozga jer služe kao distrakcija, a isto tako sam čin kuhanja hrane za osobe do kojih nam je stalo nas puni pozitivnom motivacijom i podsjeća na stvari koje su nam stvarno važne.

Kuhanje i pečenje s djecom

Nadalje, neprestano se spominje koliko je važno da se djeca od malih nogu nauče pravim životnim vrijednostima, ali i da im se od malih nogu dozvoli kreativan izražaj kako bi razvijali maštu i svoje motoričke sposobnosti.

Pričajući o vrijednostima, mislimo na činjenicu da su roditelji ponekad skloni tome da razmaze svoju djecu te ona ne znaju cijeniti svakodnevne stvari koje za njih činimo, poput pospremanja odjeće i igrački ili pripreme toplog obroka. Uključivanje djece u planiranje i pripremu obroka naučiti će ih kako se ručak ne stvori magično pred njima, već je za to potrebno uložiti malo truda. Isto tako, djeca su vesela i znatiželjna stoga će im kvalitetno vrijeme provedeno s vama u kuhinji nekada pružiti čak i bolju zabavu negoli igra ili gledanje crtića.

Mašta i kreativnost još su dvije stavke koje je kod djece bitno razvijati, a u kuhinji (posebice kod pečenja i dekoracije kolača) to će itekako doći do izražaja. Ovakva vrsta interaktivne aktivnosti će u njima izazvati još puno pozitivnih emocija, primjerice ponos jer su vam pomogli i empatija kod budućeg kuhanja gdje će svaki puta postajati malo svjesniji koliko se apravo trudite da bi za njih pripremili ukusno jelo.

Kod kuhanja s djecom moramo pripaziti na nekoliko stvari:

  • Pripremite se na to da će kuhinja biti neurednija negoli je kada sami kuhate
  • Djeci nemojte dati priliku da se ozlijede – uklonite sve oštre i potencijalno opasne predmete iz njihove blizine
  • Igranje s vatrom isto nije preporučeno, osim ukoliko djeca nisu pod vašim stalnim nadzorom
  • Kako bi zadržali njihovu pažnju i izbjegli da se ozlijede, djeci dajte specifične zadatke, primjerice da pročitaju kolika je količina nekog sastojka potrebna, miješaju kuhačom, dubiti tijesto za kolače modlicama itd. Ovakvi mali zadaci u njima će izazvati osjećaj kao da su vam zaista pomogli i osjećati će se važno, ispunjeno i sretnije

Kako bi vam priprema blagdanskih kolača bila jednostavnija, a djeci zabavnija, možete zaviriti na našu stranicu s receptima, ili naše profile na društvenim mrežama gdje svakoga tjedna objavimo recepte kako bi vas inspirirali i olakšali planiranje blagdanskih slastica. Baka Vam želi sretne i blagoslovljene blagdane, te da ih provedete okruženi najdražima. 

Sretan Božić i Nova godina od tima Bakin’Mixa! 

Izvori:
http://budidobro.com/10-nijansi-kreativnosti-food-blogeri/
https://www.rtl.hr/zivot/psiha-i-zdravlje/kuhanje-psiha-sreca-kreativnost-3e44452c-b9f0-11ec-8482-0242ac120024
https://lafaboo.com/blog/igracke-za-kuhanje-42/
https://finirecepti.net.hr/zanimljivosti/6-namirnica-koje-poticu-kreativnost/
https://www.jutarnji.hr/promo/oslobodite-svoju-kreativnost-u-kuhinji-uz-vrhunske-pomagace-15148443
https://radiosarajevo.ba/magazin/zanimljivosti/kuhanje-pozitivno-utjece-na-nasu-kreativnost/259636
https://www.24sata.hr/lifestyle/danas-dajte-djeci-da-kuhaju-to-ce-jako-potaknuti-kreativnost-859518

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!