07.12.2022

Holistički pristup životu i prehrani

Holistički način života uključuje sve dijelove životnog stila pojedinca i nastoji ih poboljšati u svrhu poboljšanja cjelokupne kvalitete života. Naime, u ovom pristupu vjeruje se kako je sve u čovjeku povezano te da za održavanje ravnoteže i jakog imuniteta moramo sagledati cjelokupnu sliku – jer ukoliko jedan sustav ne radi kako treba, rad svih ostalih postaje ugrožen.

U pristupu liječenja raznih tegoba, holistika se okreće prirodnim rješenjima, a u obzir se uzima pojedinac kao cjelina između tijela, uma i duha. Cilj je osvrnuti se na i izliječiti svaki aspekt. Isto tako, kako bi postigli trajan rezultat, fokus bi morao biti na pronalasku i rješavanju izvora problema, a ne samo na stišavanju simptoma koje taj problem uzrokuje, dok se za simptome koriste rješenja alternativne medicine (prirodni biljni pripravci i čajevi, promjena prehrane, meditacija…).

Sljedeća dva citata, spisateljice i motivacijske govornice Louise Hay¸ vrlo dobro opisuju srž holističkog pristupa životu:

“Misli koje smo odabrali misliti, alat su kojim oslikavamo platno svoga života.”

„Naše tijelo čitavo vrijeme govori, šalje signale. Kad bismo samo mogli odvojiti vrijeme da ga slušamo! Svaka stanica tijela reagira na svaku našu misao i svaku riječ.“

Dakle, izvor npr. probavnih smetnji na psihooškoj razini može biti bilo kakav oblik stresa – primjerice, nekada se pojava zatvora i grčeva u trbuhu povezuje s prešućivanjem ili potiskivanjem osjećaja. Naravno, to vrijedi ukoliko u pitanju nije neki kroničan problem, poput celijakije ili neke druge upalne bolesti crijeva, iako su ponekad kronična upalna stanja probavnog sustava aktivirana upravo zbog stresa i negativnih emocija.

Kakva je povezanost između holistike i celijakije (ili intolerancije na gluten)?
Zapravo je tema današnjeg bloga upravo ova – kako možemo povezati holistiku, koja govori kako je za zdravlje potrebno gledati širu sliku (čovjeka kao cjelinu), i probavne smetnje koje uzrokuje gluten unesen u organizam, kod prisutne celijakije ili necelijakijske intolerancije na gluten – gdje je fokus isključivo na probavnom sustavu?
Odgovor je jednostavan: holistika kaže kako svaki problem koji je u tijelu prisutan narušava cjelokupnu ravnotežu i harmoniju tijela i bića. Ukoliko ste ikada iskusili probavne smetnje, bilo zbog glutenske intolerancije ili nekog drugog razloga, znate kako one zaista uvelike mogu narušiti kvalitetu života, izazivajući nelagodu, stres i/ili bolove. Holistički pristup nastupa upravo ovdje, gdje je pri pojavljivanju simptoma važno otkriti izvor problema i pronaći rješenje prilagođeno problemu, ali i pojedincu.
Kod celijakije je često slučaj da se ona otkrije kasno, nakon što pojedinac već neko vrijeme proživljava simptome, a posebice se kasno otkrije ukoliko se radi o asimptomatskom obliku celijakije (gdje simptomi nisu prisutni, ali gluten unesen kroz prehranu i dalje radi štetu u organizmu). Često je razlog taj što je njena dijagnostika dugotrajan i kompleksan proces, kojega liječnici ne provode na početku opće dijagnostike, već nakon eliminacije drugih potencijalih problema.

Holistička prehrana uz celijakiju
Prehrana ovog pristupa temelji se, ne samo na organskim i zdravim namirnicama, već i na njihovoj pravilnoj pripremi uz koju namirnice ne gube svoja ljekovita svojstva.
Temelj holističke prehrane je (organsko) sirovo i/ili kuhano povrće, sirovo voće, mahunarke, sjemenke, orašasti plodovi i žitarice. Također, program holističke prehrane prilagođen je pojedincu i njegovom specifičnom problemu kojega nastoji rješiti. U slučaju celijakije, prehrana je jedini lijek, te ona ne smije sadržavati gluten.
Kako bi primijenili holistički pristup u slučaju bezglutenske prehrane, moramo se zapitati: koje namirnice mi daju energiju, a koje ju oduzimaju? Što mi najviše odgovara, a što najmanje? Kako želim živjeti? Što je mojem tijelu potrebno s obzirom na životni stil koji vodim?
Primjerice, ukoliko ste osoba koja vodi vrlo aktivan život te ne volite provoditi previše vremena kod kuće, vama su potrebne namirnice koje daju i održavaju energiju stabilnom kroz dan, te je poželjan češći unos zdravih ugljikohidrata i proteina. S druge strane, ukoliko vodite mirniji životni stil, trebate unositi lakšu hranu s manjom kaorijskom vrijednošću, zatim možete kombinirati vegetarijanstvo ili veganstvo itd. Prehrana će biti zdrava ukoliko je prilagođena vama kao jedinstvenoj jedinki, najbolje uz pomoć nutricionista, uz izuzetak da kod prisutnosti intolerancije na određene namirnice ili komponente (npr. gluten) njih morate izbjegavati.
Holistički pristup naglašava važnost još nečega: organske namirnice i njihova pravilna priprema definitivno će ojačati vaš organizam, ali jednako je važna i fizička aktivnost, okruženje u kojem se nalazimo i misli kojima se svakodnevno vodimo. Izvor negativnih emocija i misli može se nalaziti u bilo kojem od ovih aspekata, a na nama je da za svoju dobrobit istražimo jesmo li dali sve od sebe kako bi se stavili u čim pozitivnije vanjsko i unutrašnje okruženje. Okružite se ljudima koji vas potiču da budete najbolja verzija sebe i podupiru vaše izbore, negativnim mislima nemojte dati da vas pokolebaju i pripremajte sebi i bližnjima ukusnu i zdravu hranu, te ćete time postići i održati balans unutar samih sebe.

Izvori:

https://plezirmagazin.net/holisticka-ishrana-sa-danicom-taparom/
https://adhara.hr/holisticka-metoda/
https://sattva-centar.hr/kuhaonica-cjeloviti-pristup-zdravoj-prehrani/
https://www.journal.hr/blogovi/life-blog/indira-juratek-holisticki-lifestyle-sve-sto-trebate-znati/
https://www.samopozitivno.com/holisticki-pristup-zdravlju-covjeka-utopija-ili-nuzda/
https://medicalcg.me/holisticki-pristup-zdravlju-ne-lijeciti-bolest-vec-covjeka/
https://sensa.story.hr/Duhovnost-i-emocije/Duhovne-poruke/a19630/Louise-Hay-citati-o-zivotu-i-sreci.html
https://sensa.story.hr/Duhovnost-i-emocije/Duhovne-poruke/a16248/Louise-Hay-Mojih-5-najvaznijih-afirmacija.html

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!