04.11.2022

Postoje li zaista „namirnice za mršavljenje“?

Nebrojeno se puta u danu u medijima i društvenim mrežama susretnemo sa savjetima za gubitak kilograma, savjetima o prehrani, zdravlju itd. Sigurno ste se i vi susreli s preporukom da bi trebali isprobati „namirnice za mršavljenje“.  Koje su, zašto se preporučaju i mogu li zaista pomoći u gubitku kilograma, donosimo u današnjem blogu.

Naime, moramo odmah razbiti zabludu: ne postoji hrana koja sagorijeva masti. Masti se sagorijevaju zagrijavanjem tijela tokom fizičke aktivnosti. Postoje namirnice koje će pomoći zagrijati organizam (npr. chilli, đumbir, heljda itd.), ali one same po sebi ne mogu sagorijeti masti!

Dakle, ukoliko ste ikada naišli na članak ili reklamu putem kojih se promovira hrana koja sagorijeva masti, znajte da taj izraz nije posve točan, iako te namirnice mogu biti itekako zdrave i korisne. U ketegorijama hrane vrlo se često počelo navodiit kako je važno konzumirati veće količine voća ukoliko želimo imati izvor zdrave energije. Ovo nije netočno, ali ipak treba napomenuti kako je voće izvor prirodnog šećera, koji isto tako u prevelikim količinama može u tijelu uzrokovati disbalans. Jedna namirnica koja spada u kategoriju voća, a popularna je zadnjih godina je svakako avokado. Ova namirnica popularizirala se diljem svijeta zuato što je bogata nezasićenim masnim kiselinama, koje jačaju imunitet i održavaju sitost. No ipak postoji zamka i u ovom slučaju: avokado sadrži toliko velike količine tih masti da je više od 1 srednjeg avokada na dan previše te može uzrokovati nakupljanje masti u tijelu.

Primjerice, jedna od namirnica koja se često navodi kao hrana za sagorijevanje masti je brokula. Razlog zašto je ona toliko popularna u ovoj kategoriji je taj što je bogata vlaknima i vitaminima (što znači da je zasitna), ali u vrlo malom kalorijskom volumenu. Ovdje se ubraja i ostalo povrće, poput batata, cvjetače, blitve, kelja, kupusa i špinata. Nabrojeno zeleno povrće najbolje je jesti kuhano na pari ili blanširano, kako bi se u čim većem omjeru sačuvale njihove nutritivne vrijednosti tj. vitamini i minerali.

Osim povrća vrlo su popularne i cjelovite žitarice. Ova namirnica ima nebrojene benefite za zdravlje jer, osim što su zasitne i niskokalorične, sadrže velik postotak vlakana i minerala. Primjerice, kvinoja je jedna od rijetkih namirnica biljnog podrijetla koja sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina, bogata je bjelančevinama i vlaknima koja će pomoći održati sitost i pokrenuti probavu te time očuvati zdravlje. Neki proizvodi životinjskog porijekla, poput jaja i zrnatog sira, često su na popisu „čarobnih“ namirnica. Razlog tomu je također vrlo niska kalorična vrijednost i obilje bjelančevina koje ove namirnice sadrže, a jaja osim toga u žumanjcima sadrže razne vitamine i minerale kojima pomažu jačati naš organizam. U prijevodu, dulje ćete biti siti i osjećati ćete se bolje i energijčnije ukoliko konzumirate ove namirnice umjesto onih koje sadrže puno kalorija, a malo benefita za tijelo.

Šparoge i gljive također se nekada znaju smatrati kao da pomažu u mršavljenju, što nije posve netočno. Šparoge potiču rad bubrega i time ubrzavaju izlučivanje toksina iz tijela, dok su gljive odličan izvor vlakana i minerala te time potiču probavu na rad. Dakle, šparoge će u organizmu potaknuti detoks dok će nas gljive zasititi i potaknuti regularan rad probave.

Zaključak?

Ono što možemo zaključiti nakon istraživanja o ovoj temi je da se netočno navodi kako neka hrana može potaknuti mršavljenje. Navedene namirnice smatraju se hranom za mršavljenje zato što pomažu dulje održati sitost – čime mi odmah manje jedemo jer ne osjećamo glad. Nadalje, visoka kakvoća njihove nutritivne vrijednosti je ono što jača naš imunitet, daje nam snagu za rekreaciju i fizičku aktivnost te samim time potiče sagorijevanje masti. Ipak, bez obzira na to koliko zdravo jedemo, ukoliko u svoj organizam unosimo velike količine hrane, a ne bavimo se nikakvim tipom rekreacije (ovdje se mogu ubrojati i šetnje), šanse za sagorijevanje masti vrlo su male. Isto tako, nije najvažnije da budemo mršavi, već je važan naš subjektivni osjećaj u organizmu. Ukoliko se fokusiramo da držimo balans između zdrave prehrane i redovite fizičke aktivnosti kako bi učinili nešto dobro za sebe, rezultat neće izostati!

Izvori:

https://www.centarzdravlja.hr/hrana-i-zdravlje/zdrava-prehrana/hrana-koja-sagorijeva-masti-i-potice-mrsavljenje/
https://benefitsystems.hr/hrana-za-mrsavljenje-7-namirnica-za-zdravu-prehranu/
https://www.goldentree.hr/savjeti/hrana-za-mrsavljenje/
https://www.24sata.hr/lifestyle/top-20-namirnica-od-kojih-cete-mrsavjeti-brzo-bez-gladovanja-551045
https://www.fitness.com.hr/mrsavljenje/savjeti/11-namirnica-koje-trebate-ukljuciti-u-prehrani-mrsavljenje.aspx
https://budifit.net/20-najboljih-namirnica-za-mrsavljenje
https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Avokado.aspx

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!