26.10.2022

Proslavite s nama Halloween – bez glutena!

Noć vještica slavi se diljem svijeta, ali jeste li se ikada zapitali odakle je zapravo ovaj običaj došao? Isto tako, iako većina dijeli mišljenje kako je Halloween izmišljen nedavno, ova tradicija zapravo je starija i od Kršćanstva, a njegovi običaji samo su malo izmijenjeni i prilagođeni modernijim vremenima.

Nadalje, iako se možda čini kako je ovo tradicionalni američki blagdan, ni to nije točno! Nastavite čitati ukoliko vas zanima kratka povijest Halloweena i recept za ukusne, a bezglutenske slatkiše za ovu vrlo posebnu noć.

Povijest je sama po sebi malo kompleksnija i puna puteva koji se isprepliću, pa ni Noć Vještica nije iznimka ovom pravilu. Govori se kako je zapravo ovo prvo bio poganski (keltski) blagdan, i obilježavao je kraj ljeta i početak zime. Kelti su u početku nastanjivali istok i sjever europskog kontinenta (Francusku, Veliku Britaniju i dio Njemačke), stoga dom Noći Vještica možemo locirati upravo ondje. Vjerovalo se kako u toku ove noći mrtvi mogu preći granicu između njihovog i našeg svijeta, te da je tada granica gotovo nepostojeća. Kao i u svijetu živih, postoje dobri i zli duhovi preminulih, te su zato postojali neki običaji koji bi otjerali (prevarili) zle duhove i privukli one dobre. Primjerice, običavalo se izdubiti repu ili krumpir i unutra staviti svijeću koja bi zle duhove otjerala, a dobrima pokazala put kući, kako bi mogli jednu noć provesti u svojim domovima. Za dobre se duhove ostavljalo mjesto za obiteljskim stolom, kako bi se mogli pridružiti svojoj živućoj obitelji.

Jeste li primijetili da se prije izdubljivalo drugo povrće, a ne bundeve, koje su danas izuzetno popularne? Naime, kada je običaj obilježavanja s doseljenicima došao u SAD, bundeva je bila otkrivena i zamijenila ostalo povrće, jer su shvatili kako je nju mnogo lakše izdubiti.

U današnje vrijeme popularno je maskirati se na tu noć, a zatim djeca odlaze u potragu za slatkišima među susjedima, dok tinejđeri i odrasli odlaze na zabave i druženja. Običaj maskiranja star je koliko i sam blagdan: kelti su svake godine izrađivali zastrašujuće maske od materijala koje su imali, kako ih zli duhovi ne bi prepoznali, već pomislili da su jedni od njih i samo otišli.

Kako je onda Noć Vještica postala dijelom tradicije u SAD-U? Činjenica je da su se u 19. stoljeću stanovnici britanskog poluotoka (Englezi, Škoti i Irci) masovno doseljavali u SAD u potrazi za poslom, pa su tako sa sobom ponijeli i svoje običaje. Običaji su ono što nas veže uz dom, stoga ne čudi kako se ovaj blagdan brzo proširio diljem Sjeverne Amerike. Negdje u ovo vrijeme je prihvaćena bundeva kao novo povrće pogodno za Halloween, jer je bila pristupačna i laka za izdubljivanje i rezbarenje. Narod Sjeverne Amerike može se pohvaliti velikim talentom za moderniziranje i promociju, stoga je i s prihvaćanjem ovog blagdana na tom kontinentu počelo strelovito njegovo širenje diljem svijeta. Danas, običaji su zadržali svoje korijene, ali uz male izmjene: maske nisu nužno strašne, već mogu biti i lijepe, a hrana se ne poslužuje precima, već se poslužuju slatkiši za zabave i daju djeci u ophodnji.

Nakon kratkog sata povijesti, okrenimo se tradicionalnoj hrani za Noć Vještica – slatkišima. U trgovinama postoje razni slatkiši (većinom bonboni i karamele) koji su oblikovani u neke simbole ove noći, ali postoje i oni kućne izrade kojima možete počastiti svoje najdraže, a ono što će ih učiniti „zastrašujućima“ je vaša kreativnost i maštovitost.

Kako bi pokazali svoje slastičarske sposobnosti, možete napraviti jedan od dva vrlo jednostavna deserta: kikiriki brownie i karamelizirane jabuke.

Ukoliko vas zanimaju karamelizirane jabuke, kliknite ovdje kako bi mogli pregledati recept, a u nastavku vam donosimo recept za brownije s okusom kikirikija koje ćete napraviti vrlo brzo i jednostavno – jer je baka za vas odradila većinu posla!

Kikiriki brownies

Sastojci:

  • 175 g glatkog maslaca od kikirikija
  • 3 veća jaja
  • Usitnjeni nesoljeni kikiriki

Postupak:

Maslac od kikirikija držati na sobnoj temperaturi kako bi bio tekuć, ili ga podgrijati u mikrovalnoj, te dodati mješavini za brownie. Umutiti zajedno s 3 jaja, na kraju kuhačom umiješati usitnjeni kikiriki te staviti peći na 150 stupnjeva 30-40 minuta. Ukrasiti po želji npr. možete ih ukrasiti karamelom, maslacem od kikirikija, gumenim bonbonima… U slast!

Izvori:

https://sminkerica.com/fitness-zdravlje/trick-or-treat-slastice-za-halloween/
https://www.britannica.com/topic/Halloween
https://www.n-um.com/noc-vjestica-da-li-ste-znali/
http://abcgeografija.com/teme/noc-vjestica/
https://www.novilist.hr/life/noc-vjestica-o-povijesti-halloweena-obicajima-i-simbolima/?meta_refresh=true
https://www.tasteofhome.com/collection/gluten-free-halloween-recipes/
https://www.countryliving.com/food-drinks/g3490/how-to-make-caramel-apples/?slide=6
https://www.countryliving.com/food-drinks/recipes/a1974/caramel-apples-clv0907/
https://www.tasteofhome.com/recipes/gluten-free-peanut-butter-blondies/
https://www.bakin-mix.com/bakini-proizvodi/#/product-brownies

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!