19.08.2022

Smanjite troškove bezglutenske prehrane

Postoji urbana legenda kako je bezglutenska hrana i prehrana „skup sport“. Nećemo reći kako je ovo zabluda, jer ona zaista može značajno oštetiti vaš novčanik. Ipak, možemo vam sa sigurnošću reći jednu stvar – to ne mora nužno biti tako! Donosimo savjete kako bezglutensku prehranu održati zdravom, ukusnom i učiniti ju jeftinijom!

Opće mišljenje kako je bezglutenska prehrana skupa proširilo se vrlo brzo, i nije neopravdano. Neki brendovi specijalnizirani za bezglutenske namirnice i gotova jela zaista znaju visoko dizati cijene. Ipak, ukoliko je bezglutenska prehrana u vaš život došla kao lijek za celijakiju ili intoleranciju na gluten – nemate izbora negoli ju pratiti. Kako bi vam olakšali, donosimo neke male trikove s pomoću kojih možete i dalje nastaviti s bezglutenskom prehranom u budžetu na kojeg ste navikli:

  • Kupujte namirnice koje su prirodno bez glutena

Najveća zabluda u vezi bezglutenske prehrane je kako se „ništa ne može jesti“. Ovo je zaista pogrešno!

Naime, postoje mnoge namirnice koje su prirodno bez glutena, a ukoliko ih uvrstite u svakodnevnu prehranu, neće vam nedostajati niti jednog nutrijenta. Možda ćete se čak početi i bolje osjećati, zato što su one vrlo povoljne za zdravlje. Radi se o: voću, povrću, jajima, orašastim plodovima, bezglutenskim žitaricama (riža, heljda, kvinoja, amarant…), mahunarkama, siru i ostalim proizvodima, ribi i mesu. Izbor je zaista opširan, a sve ove namirnice obiluju svim važnim vitaminima i mineralima, ali i proteinima i ugljikohidratima.

  • Kuhajte

Odlasci u restoran skupi su sami po sebi, a jela koja sadrže bezglutenske proizvode (npr. riblja i mesna jela) sama po sebi su skupa, te često znaju dolaziti uz umake i priloge koji sadrže gluten. Isto vrijedi i za gotova jela – brendirana bezglutenska gotova jela često imaju visoku cijenu. Ukoliko kupujete bezglutenske namirnice (koje smo naveli ranije) i pripremate sami svoje obroke, proći ćete jeftinije – a i jela će imati bolji ukus zato što ih začinjavate prema svom ukusu. Nemojte se bojati eksperimentirati u kuhinji već se poigrajte disrupnim namirnicama i začinima i nećete požaliti.

  • Pecite sami svoj kruh i slastice

Na tržištu postoje mnoga gotova bezglutenska tijesta i deserti – poput kruha, pogači, krekera, muffina i kolača. Oni također znaju biti skuplji, ali i puni šećera, konzervansa i štetnih aditiva. Kako bi si sačuvali budžet, postanite sami majstori za tijesta!

Ono što će vam olakšati put prema amaterskoj pekarskoj karijeri su bezglutenska brašna. Možete se okušati u eksperimentiranju s brašnima od žitarica i mahunarki koja prirodno ne sadrže gluten (npr. rižino ili slanutkovo brašno), ali i kupovati bezglutenska brašna od verificiranih brendova čije cijene nisu nepotrebno visoke. Bakin’ Mix bezglutenska brašna u ponudi imaju razne mješavine, od baznih poput Bread&Pizza mješavine, do onih za izradu specifičnih deserata poput torti i muffina.

  • Planirajte odlazak u kupovinu i obroke

Neplanirani odlasci u kupovinu bez popisa potrebnih namirnica često dovode do povećane potrošnje. Uđemo li u trgovinu bez plana često će se dogoditi situacija da kupimo čak i stvari koje nam ne trebaju i često će završiti neiskorištene, sve do isteka roka trajanja i trenutka gdje se nađemo u situaciji da bacamo hranu.

Prije odlaska u trgovinu pregledajte hladnjak i ormariće s hranom kako bi znali točno što vam je potrebno, a možete se i ograničiti na način da u trgovinu idete npr. jednom do tri puta tjedno.

P.S. Od početka 2020. godine, svim osobama oboljelim od celijakije Bakin’ Mix bread&pizza bezglutenska mješavina dostupna je na recept u svim boljim ljekarnama, po najnižoj cijeni nadoplate u Europi. Ponosni smo na činjenicu da smo uspjeli spojiti kvalitetu i nisku cijenu za naše potrošače.

Izvori:

• https://gluten.org/2021/01/07/cut-costs-gluten-free-diet/
• https://wickedwellbeing.com/reduce-food-costs/
• https://www.verywellfit.com/how-to-eat-gluten-free-on-a-budget-562982
• https://nogluten-noproblem.com/2013/02/11-tips-to-reduce-your-gluten-free-grocery-bill.html
• https://www.newhope.com/blog/reduce-cost-gluten-free-eating

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!