28.07.2022

Nutrijenti koji mogu nedostajati u prehrani bez glutena

Bilo da se na bezglutensku prehranu prelazi zbog liječničke preporuke ili promjene životnog stila, potrebno je biti svjestan kojih se namirnica odričemo i koji se nutrijenti u njima nalaze kako bi ih znali adekvatno zamijeniti. U današnjem blogu saznajte koji su to nutrijenti koji najčešće nedostaju u bezglutenskoj prehrani i u kojim bezglutenskim namirnicama ih možete pronaći.

Bezglutenska dijeta još je jedna u nizu modernih dijeta zbog uvjerenja kako je ona zdravija ili pomaže održati liniju – što je točno samo u nekim slučajevima. Ipak, ova dijeta zapravo je prvo ustanovljena kao jedini lijek za celijakiju i intoleranciju na gluten. Ukoliko ste i sami pobornik bezglutenske prehrane – ili samo znatiželjni i željni istraživanja, potrebno je adekvatno se upoznati sa svim dozvoljenim namirnicama i mogućim nutritivnim deficitima, upravo kako bi se izbjegli (dugoročno) štetni nutritivni deficiti koji uvelike mogu oštetiti kvalitetu života. Pravilna (izbalansirana) prehrana je ona u kojoj ne postoje nutritivni deficiti te bi svatko od nas trebao težiti upravo takvoj prehrani.

Bezglutenska dijeta podrazumijeva prestanak korištenja žitarica koje sadrže protein gluten, a to su pšenica, ječam i raž, te u nekim slučajevima i zob (gdje se kod proizvodnje i pakiranja često zna dogoditi unakrsna kontaminacija). Žitarice općenito čine jednu od baznih skupina prehrambene piramide upravo zbog količine nutrijenata koje sadrže.

Pšenicu su u ljudskoj prehrani koristile i stare civilizacije (poput Egipćana) te su s njome odhranili sebe i svoju stoku, čije su meso također koristili u prehrani. Jednaki je slučaj sa ječmom i pirom. Ove 3 žitarice se na prvu mogu zaista činiti nezamjenjive. Naime, pšenica nas opskrbljuje značajnim količinama proteina i vitaminima B skupine, ječam potiče probavu te sadrži također vitamine B skupine, kalij i magnezij, a raž je dobar izvor vitamina E uz visok udio vitamin B3. Izbacivanjem ovih žitarica iz prehrane, kako možemo vidjeti, gubimo dobre biljne izvore važnih vitamina i minerala.

Decifit vitamina B kratkoročno se ne osjeti, ali se manifestira nakon nekoliko godina prehrane u kojoj ga nedostaje. Prvi simptomi koje deficit uzrokuje mogu biti osip, ispucalost usta i umor, a dugoročno pridonijeti razvitku anemije, problema s pamćenjem i probavom. Magnezij je mineral koji čuva naše živčane stanice i mišiće te njegov nedostatak može biti vidljiv prvenstveno kroz grčenje mišića i probleme sa spavanjem te glavoboljom, a simptomi se pojavljuju vrlo brzo nakon što ga počne nedostajati zato što je on našem tijelu potreban za obavljanje svakodnevnih funkcija. Drugi važni nutrijenti koji mogu nedostajati u bezglutenskoj prehrani su vitamin E ( uzrokuje pad imuniteta, utrnulost i slabost u mišićima), željezo (posebice opasno jer izaziva anemiju), kalcij (izaziva utrnolost, uspavanost i probleme s pamćenjem, dugoročno kosti slabe) i vlakna (vrlo važna za urednu i zdravu probavu). Još jedan učestao problem je malapsorpcija, koja zapravo uzrokuje deficite raznih vitamina. Kod pojave malapsoprpcije, naš probavni sustav slabije obavlja jednu svoju funkciju (pravilnu razgradnju i apsorpciju nutrijenata) te oni samo napuste naš organizam i dolazi do razvitka deficita.

Deficiti raznih vitamina i minerala nisu „opasni po život“, ali jako oštećuju kvalitetu života. U bezglutenskoj prehrani, glavni simptom najučestalijih deficita su uspavanost i pojava trnaca u mišićima. Ukoliko ste pobornik bezglutenske prehrane (iz bilokojeg razloga), pripazite na pojavu nekog od ovih simptoma. Također, pri samom prlasku na bezglutensku prehranu potrebno je tijelo opskrbiti sa dovoljnom količinom vlakana zato što je naša probava zapravo vrlo osjetljiva na sve promjene.

Nadalje, jedna zamka u koju je lako upasti pri prelasku na bezglutensku prehranu jest potpuno oslanjanje na kupovne bezglutenske proizvode poput kruha i slastica. Bezglutenski proizvodi na policama dućana često su pretjerano obogaćeni šećerom, kako bi se održao intenzitet okusa, i konzervansima ili aditivima koji pripomažu održavanju teksture i konzistencije proizvoda. Pretjerivanje s ovakvim proizvodima prvenstveno može uzrokovati dobivanje na težini, a potom i probleme s probavom i deficite važnih nutrijenata, upravo zato što su nutritivno siromašni. Pri prelasku na bezglutensku prehranu potrebno je zaista promišljeno složiti jelovnik, najbolje uz pomoć nutricionista ili obiteljskog liječnika, kako se ne bi narušilo zdravlje. Nemojte zaboraviti, probava i prehrana su ključ zdravlja!

Bakin’Mix proizvodi bez glutena uključuju brašno i razne mješavine za pripremu slastica, a pripadaju kategoriji kupovnih bezglutenskih proizvoda u kojima se ne koriste bespotrebni i nezdravi šećeri i aditivi, te su samim time sigurni za upotrebu bez straha od deficita ili narušenog zdravlja. Visok udio rižinog brapna (što je žitarica bez glutena) potpomaže održati normalnu probavu i izvor je važnih vitamina i minerala, a slastice i tijesta koja s njima napravite kod kuće biti će jednako ukusni (i ukusniji) od kao i proizvodi od pšeničnog brašna, Ponudu naših bezglutenskih mješavina možete istražiti u web shopu te pripremiti zdrav i ukusan desert ili snack.

Izvori:
• https://www.integrativepro.com/articles/risks-of-nutrient-deficiencies-in-a-gluten-free-diet
• https://www.glutenfreeliving.com/gluten-free/celiac-disease/what-nutrients-are-lacking-in-the-gluten-free-diet/
• https://columbiasurgery.org/news/2015/11/18/nutrient-deficiencies-and-gluten-free-diet
• https://celivita.hr/uravnotezena-prehrana/
• https://nutrivat.hr/trendovi-u-prehrani-bezglutenska-prehrana/
• https://www.adiva.hr/zdravlje/obiteljsko-zdravlje-zdravlje/opasnosti-manjka-vitamina-i-minerala-kod-oboljelih-od-celijakije/
• https://agrosavjet.com/kuvana-psenica-kalorije-ljekovitost-i-recept/
• https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/jecam
• https://hr.n1info.com/zdravlje/a586717-nedostatak-vitamina-b-simptomi-uzrok-i-kada-moze-biti-opasan-za-tijelo/
• https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/ohr-savjetnik/utrnulost-trnci-spabost-u-misicima-prepoznajte-simptome-nedostatka-vitamina-e/
• https://www.diasporal.hr/manjak-magnezija-uzroci/sto-je-manjak-magnezija/
• https://hr.n1info.com/zdravlje/nedostatak-kalcija-uzrok-simptomi-i-kako-ga-unijeti-putem-hrane/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!