14.07.2022

Cvijeće na tanjuru

Cvijeće je svakako jedan od omiljenih ukrasa u domu, na balkonu ili okućnici, ali jeste li znali da se ono može i jesti? Naravno, cvijeće ne čini potpun obrok, ali može poslužiti kao dekoracija jela ili dodatak koji će obogatiti proljetna i ljetna jela. U nastavku donosimo popis cvijeća koje je sigurno za jelo, a može se pronaći i na našem tržištu.

Ono što je zanimljivo jest činjenica kako većina nas u redovitoj prehrani već koristi cvijeće – iako na to ne obraćamo posebnu pažnju. Najviše se cvijeće konzumira u obliku čajeva, od kojih je najpoznatija kamilica, ali i regularnih namirnica poput brokule, cvjetače i cvijeta tikvice u ljetnim mjesecima. Također, tradicija konzumacije cvijeća seže daleko u povijest.

Drevni narodi poput Rimljana, stare Grčke i drevne kineske civilizacije u svojim spisima navode kako se cvijeće redovito koristilo ponajviše u medicinske svrhe, ali i u prehrani. Cvijeće poput nevena, kamilice, karanfila i potočarke specifični su za područja europe i amerike, a oduvijek se koriste u medicinske svrhe. Čak je i kod nas vrlo poznata upotreba nevenove masti za njegu iziritirane ili suhe kože. Karanfil se popularan u Francuskoj kao ukras i u medicini, ali je manje poznato kako se i njegove latice mogu jesti. Nadalje, ruža može biti od velike pomoći jetri i crijevima, dok je za jetru također dobra i sikavica.

Da ne duljimo i olakšamo vam orijentaciju i čitanje, napravili smo popis jestivog cvijeća:

Bazga

Sirup od bazge za izradu ukusnog i osvježavajućeg soka regularna je praksa velikog djela hrvatskih kućanstava, a bazga na našim područjima vrlo dobro raste stoga se lako može naći prirodan sok od bazge.

Osim sirupa, bazga je vrlo dobra u čaju i marmeladama, a može poslužiti i kao ukras na tanjuru. Pripazite samo da kod branja cvjetova odaberete stablo daleko od ceste, jer cvijeće može na sebe prikupiti ispušne plinove auta.

Neven

Ovaj predivan žutonarančasti cvijet koristi se najčešće kao mast, ali njegove latice mogu biti ljekovite i kroz prehranu. Čaj od nevenovih latica može ublažiti menstrualne bolove i grlobolju.

Maslačak

Redoviti stanovnik većine vrtova poznat je po tome što se njegovi listovi mogu koristiti kao dodatak u salati. Ipak, i njegovo cvijeće može biti jestivo, te poslužiti da doda šarenila u salatu ili kao ukras na kolačima. Oni sadrže jaka antioksidativna svojstva, a mogu se jesti sirovi ili toplinski obrađeni.

Lavanda

Kraljica mediterana, lavanda cvijeta ljeti te se baš tada može koristiti u aspolutno svakom dijelu kućanstva. Najpoznatija je zbog svog mirisa, ali te može koritstiti i u prehrani kao ukras ili sastojak salata i kolača. Od nje se isto tako može raditi i sirup za sok, ili može dati aromu mesnim i ribljim jelima, što su namirnice uz koje se odlično slaže. Najzdravija varijanta upotrebe lavande je u medu, s kojim se mogu aromatizirati deserti, čajevi i sve što vam mašta poželi.

Potočarka

Ovaj šareni cvjet popularan je u restoranima kao dekoracija upravo zbog svog privlačnog izgleda i žarkih boja. Najčešće se koristi za ukrašavanje kolača, iako se može lijepo uklopiti i u slana jela npr. rižote i sločna jela.

Potočarka je zaista vrlo lijep cvijet, ali osim toga je i zdrava za upotrebu. Naime, ova cjelokupna biljka (od listova do cvjetova) ima snažna antioksidativna i protuupalna sredstva, zahvaljujući bogatom udjelu nutrijenata.

Ruža

Ovaj cvijet jedan je od najomiljenijih cvjetova na svijetu. Ruža je popularna kao dekoriacija doma, poklon ili simbol. Kao što smo naveli na početku teksta, ona može biti i jestiva i to uz vrlo pozitivne učinke na zdravlje.

Ružine latice se često koriste kao ukras na slatkim i slanim jelima, u sušenoj ili svježoj verziji, gdje se u oba slučaja ona može i pojesti. Ipak, postoji mnogo vrsta ruža te njihovi okusi također variraju. Najbolje se u tom slučaju (kao i kod ostalog cvijeća) osloniti na njihov miris te se time voditi, zato što će okus vjerovatno biti sličan.

Maćuhice

Sigurni smo kako ovo nije prvi put da se susrećete s činjenicom kako maćuhice mogu biti jestive. Njih se često može vidjeti kao ukras na tortama npr. na svadbenim tortama ukoliko se svadba održava u proljetno ili ljetno vrijeme. One dolaze u mnogo kombinacija boja, te nikada nećete naići na dva potpuno identična cvijeta. Maćuhice se osim u kolačima mogu koristiti i sirove u salatama. Glava cvijeta mala je i mekane teksture stoga će se u svako jelo savršeno uklopiti, a okus možete birati isto prema mirisu.

Još neko jestivo cvijeće koje nismo naveli je: dragoljub (popularan za salate), karanfili, tratinčice, kamilica, cvijeće mente i metvice, ljubičica, majčina dušica, cvijeće bosiljka i tikvice itd. Popis je zaista dugačak, ali prije nego što se upustite u konzumaciju cvijeća svakako provjerite je li taj cvijet jestiv i jeste li stoposto sigurni kako se radi baš o tom cvijetu.

Također, pripazite odakle berete svoje cvijeće. Tražite ono koje nije raslo u neposrednoj blizini cesta te koje nije u stalnom kontaktu s ljudima koji imaju ljubimce ili na javnim površinama. Poželjno je da na svoj tanjur stavljate čisto, nezagađeno i prirodno uzgojeno cvijeće (dakle ne ono iz cvjećarne već iz vrtova). Isto tako je svaki cvijet potrebno oprati prije konzumacije. Cvijeće se mora namakati u slanoj vodi nekoliko minuta (poželjno je barem 15ak minuta), te nakon toga položiti na čisti papirnati ubrus i pustiti da se posuši. Ukoliko ga držite u frižideru (jer ga nećete koristiti odmah), cvijeće ostavite u priginalnom obliku te ga stavite u čašu s malo vode i frižider. Ukoliko je ono malo uvenulo te ga želite oživiti, možete ga na nekoliko sekundi uroniti u ledenu vodu.

Nakon što smo se upoznali s pojmom jestivog cvijeća i njegove upotrebe, u nastavku vam donosimo zanimljiv recept kako možete iskoristiti cvijeće omiljenog ljetnog povrća.


Izvori:
https://hr.magicgardening.net/1827-edible-lavender-a-fine-herb-from-the-provencal-cuisine
https://zivim.gloria.hr/zivim/jedem/bazga-nije-samo-ukras-u-vrtu-u-to-smo-se-uvjerile-8624270
https://www.gardenguides.com/85738-history-edible-flowers.html
https://domacica.com.hr/jestivo-cvijece-koje-je-jestivo-i-kako-ga-pripremiti/
https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Jestivo-cvijece.aspx
https://slatkisvijet.com/blog/korisni-savjeti/jestivo-cvijece
https://biljkoborci.com/product/trio-jestivog-cvijeca/
https://www.healthline.com/nutrition/edible-flowers#TOC_TITLE_HDR_11

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!