14.04.2022

Uskršnji deserti oko svijeta

Blagdan Uskrsa vrlo nam je blizu, a svima nam je poznato koliko je uskršnji stol raskošan i prepun raznih ukusnih jela. Ove godine obilježili smo Uskrs istraživanjem tradicionalnih deserata s našeg područja, ali i iz stranih zemalja i pronašli recepte koji će upotpuniti vaš Uskrs bez glutena.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan koji se obilježava diljem svijeta uz zamamne količine vrlo posebne hrane, koja izgledom i okusom razoruža i najizbirljivije nepce. Bilo je vrlo teško izabrati o kojim jelima pisati, ali za vas smo odabrali nekoliko najzanimljivijih kolača i slastica koji se pripremaju diljem svijeta, a na kraju vam donosimo recept za ukusnu bezglutensku pincu, bez koje je Uskrs u našim krajevima gotovo nezamisliv.

Krenuvši s područja Hrvatske, pobjednik među uskršnjim desertima je svakako pinca ili slatki kruh. Ova poslastica od teškog dizanog tijesta jede se na Uskrs u svim regijama, a njenu pripremu brižno su prenosile naše bake i čuvale tradiciju njene pripreme. Još jedan tradicionalan uskršnji desert je i uskršnja pletenica, koja se priprema od istog tijesta kao i pinca, ali se drugačije oblikuje. U mnogim drugim državama postoje kolači slični pinci i pletenici, što govori kako je prava simbolika Uskrsa sačuvana u njima. Njihova priprema traje dugo i nije jednostavna, a koriste se uobičajeni sastojci (brašno, mlijeko, maslac, šećer), dok se ponekad dodaju i grožđice kako bi kruh bio još ukusniji i slađi.

Od ostalih deserata na stolu u našim kućanstvima još se mogu pronaći i ušećereni bademi, arancini i limoncini (ušećerena korica naranče i limuna), ali i malo kompleksniji kolači poput breskvica ili mandulata i pandulata, deserti s bademima karakteristični za područje dalmacije. Svi ovi kolačići mogu se kupiti u supermarketu ili pripremiti kod kuće, a još jedan poznati kolač kojeg ćete definitivno htjeti kušati u domaćoj izradi je rožata, koja je zapravo puding od jaja preliven karamelom. Slične verzije postoje i u drugim državama, npr. u Francuskoj je to crem brulee.

Naš put oko svijeta i potragu za uskršnjim kolačima započeti ćemo s našim susjedima s kojima dijelimo more. Naime, u Italiji je jedna slastica neizostavna na uskršnjem stolu – pandoletti. To su pločice od jaja i badema, vrlo slične recepture kao i pandulat koji se priprema u Splitu i okolici. Posebnost ovog kolača je što se bademi ostavljaju cijeli, dok je tijesto malo mekše stoga nastaje vrlo zanimljiva kombinacija tekstura i okusa. U nekim dijelovima Italije se još priprema i pita od ricotte, te kažu da svaka obitelj ima svoju varijantu ovog deserta (kao i u slučaju naše pince). Također, tradicionalan slatki kruh u Italiji zove se Colomba Pasquale, koji se tradicionalno oblikuje u golubicu.

Nadalje, u Grčkoj se za Uskrs priprema slatki kruh zvan tsoureki, koji se radi od dizanog teškog tijesta, oblikuje u pletenicu i poslužuje s crvenim pisanicama. Okus ovog kruha poboljšan je dodacima poput ribane korice limuna i naranče i posebanog začina, koji se dobiva mljevenjem koštica trešnji. Na Kreti su tradicionalni kalitsounia, što su kolačići veličine zalogaja koji se rade od rolanog tijesta punjenog svježim sirom.

U Velikoj Britaniji najpopularniji su „hot cross buns“, što su zapravo slatka peciva s motivom križa na sebi. Ona imaju dugu povijest i tradiciju, a uobičajeno ih je jesti na Veliki Petak. Varijacija u receptima postoji mnogo, ali u bazi svakog je slatko tijesto od mlijeka, šećera i maslaca, što je opet vrlo slično našem slatkom kruhu (samo bez upotrebe jaja). Križ se na kruščićima može ucrtati glazurom ili oblikovati nožem prije pečenja.

U Rumunjskoj se tradicionalno priprema pasca, pita vrlo slična cheesecake-u. Tijesto ove pite je zapravo slatki kruh, a punjena je svježim ili zrnatim sirom. Za još bolji okus, osim šećera i vanilije, u pitu se ponekad dodaju grožđice i ribana korica limuna. Pita se priprema u subotu, kako bi se onda na Uskršnju nedelju mogla odnijeti na blagoslov. Ona se može pripremati i za Božić, ali i vjenčanja i druga velika slavlja.

U Rusiji se tradicionalno samo za vrijeme Uskrsa priprema desert pod nazivom pashka. Iako imenom podsjeća na tradicionalan rumunjski desert, ova poslastica piramidalnog oblika s rumunjskim desertom dijeli samo jedan sastojak – svježi sir. Naime, svježem siru se dodaju jaja, šećer, vanilija, sušeno voće i orašasti plodovi (između ostalog), te se zatim tradicionalan oblik ovog kolača dobiva korištenjem posebnog piramidalnog kalupa. Oblik kolača tradicionalno predstavlja Kristovu grobnicu, te se zato ovaj kolač jede samo na Uskrs.

U nastavku donosimo recept za pincu i uskršnje keksiće bez glutena.

Sastojci:

  • 400 g Bakin Mix Kruh&Pizza bezglutenske mješavine
  • 50 g tapioka škroba
  • 100 g maslaca (rastopljenog)
  • 1-2 žličice ruma
  • naribana korice naranče i limuna (količina po želji)
  • 3-4 jušne žlice šećera
  • 1 vrećica suhog kvasaca
  • 300 ml toplog mlijeka
  • 3 jušne žlice kiselog vrhnja (sobne temperature)
  • 1 jaje

Postupak:

  1. U veću posudu ručno pomiješamo 400 g bezglutenskog brašna, tapioku, šećer, suhi kvasac i naribane korice limuna i naranče. Zatim dodamo rastopljeni maslac, toplo mlijeko, vrhnje, jaje i malo ruma. Ovo tijesto će biti nešto rjeđe i mekše pa preporučamo da koristite mikser. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Posudu sa tijestom prekrijemo čistom krpom i ostavimo na toplom 30-40 minuta (ili više) kako bi se ono diglo.
  2. Kad se tijesto digne, podijelite ga na dva manja dijela i oblikujte u kugle. Pince prebacimo na papir za pečenje te zarežemo nožem u obliku križa. Kako bi ova pinca bez glutena imala neodoljivu boju, premažite ju smjesom od žumanjka, šećera i malo vode. Nakon toga pince pustite da se još kratko dignu, oko 20 min.
  3. Pećnica mora biti prethodno zagrijana ih na temperaturi od 180 stupnjeva, a pince se peku 35 do 45 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Kako bi dodatno obogatili okus pince bez glutena, dodajte svoje omiljeno suho voće npr grožđice.

Napomena: od ovog tijesta možete napraviti i uskršnju pletenicu.

Uskršnji keksi bez glutena

SASTOJCI:

PRIPREMA:

1. Zagrijte pećnicu na 150°C (pećnica na vrući zrak) ili 160°C (električna pećnica).

2. Mješavinu za kekse staviti u zdjelu pa dodati 120g biljnog ulja (recept bez laktoze) ili 160g omekšanog maslaca (standardni recept).

3. Miješati mikserom oko 2 minute dok ne dobijete mrvice.

4. U smjesu dodati 2 jaja pa miješati do željene konzistencije. Dobiveno tijesto omotati plastičnom folijom i staviti u hladnjak da odstoji  30 minuta.

5. Tijesto razvaljati i oblikovati kekse po želji.

6. Prebaciti na lim za pečenje, koji ste prethodno premazali maslacem. Pecite 20-25 minuta.

7. Ukrasite po izboru voćnim namazom.

Bakin’ Mix tim želi vam sretan Uskrs uz obilje finih bezglutenskih slastica!

Izvori:
• https://www.prouditaliancook.com/tag/easter-dessert
• https://foodandroad.com/traditional-easter-food/
• https://www.vipholidaybooker.com/hr/blog/ukusni-hrvatski-uskrsni-kolaci-i-obicaji
• https://hr.cook-and-food.com/publication/469365/
• https://www.thespruceeats.com/traditional-easter-foods-from-around-the-world-4161077
• https://www.thespruceeats.com/greek-easter-bread-tsoureki-1705740
• https://www.thespruceeats.com/sweet-cheese-pastries-from-crete-1705357
• https://www.thespruceeats.com/basic-easter-hot-cross-buns-recipe-427752
• https://www.thespruceeats.com/basic-easter-hot-cross-buns-recipe-427752
• https://whereismyspoon.co/romanian-easter-cheesecake-pasca/
• https://www.greatbritishchefs.com/recipes/pashka-recipe
• https://bezglutenskaradost.com/2018/03/21/pinca/
• https://glutenbio.hr/recept/pinca-bez-glutena-recept/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!