26.04.2022

Buđenje organizma uz proljetne namirnice

Zimi se većinom konzumiraju namirnice bogate mastima koje zagrijavaju organizam i daju energiju potrebnu za održavanje topline, dok nas u proljeće tijelo prirodno traži svježu hranu bogatu mineralima i tekućinom. Pročitajte koje su sezonske namirnice dostupne u proljeće te zašto je pozitivno baš u ovo vrijeme krenuti s detoxom organizma.

Po zimi nas hladnoća i nepovoljno vrijeme tjeraju da više vremena provodimo u toplini doma, s hranom koja pomaže tijelu da održi toplinu. Zagrijavanje tijela zahtijeva više energije, stoga po zimi posežemo za „težim“ namirnicama koje su bogate masnoćama i ugljikohidratima, dok je treniranje otežano zbog lošijih vremenskih uvjeta. Također, zimi je manja raspoloživost svježih namirnica, te nam se jelovnik većinom sastoji od ukiseljenih namirnica, tijesta, mesa itd.

Proljeće je doba kada se priroda budi, te u skladu s njom funkcionira i naš organizam i traži svježe namirnice koje obiluju vitaminima, mineralima i tekućinom.

Sezonske namirnice

Kako bi našem tijelu pružili sve potrebno, najlakši način je konzumacijom sezonskih namirnica. Priroda nam uvijek pruža sve potrebno, stoga nećete pogriješiti ukoliko u svoj svakodnevni jelovnik uvrstite neke od sljedećih namirnica:

Rotkvice – sadrže dovoljne količine antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala, potiču probavu zato što potiču lučenje želučanog soka, većinskim se dijelom sastoje od vode i pokreću prirodnu detoksikaciju čime pomažu očuvati zdravlje jetre.

Šparoge – one također sadrže antioksidanse, dobar su diuretik tj. potiču izbacivanje viška vode i time olakšavaju nadutost, sadrže vitamine K i E koji jačaju imunitet i cjelokupno zdravlje, te su bogate vlaknima koja održavaju sitost i mogu pomoći u gubljenju viška kilograma (jer uz to sadrže vrlo malo kalorija).

Medvjeđi luk – ova namirnica prvi je obrok kojeg medvjedi jedu nakon buđenja iz zimskog sna, a preporuča ga se konzumirati jer se u proljeće i naš organizam budi. On smanjuje umor, potiče čišćenje jetre, jača imunitet, poboljšava probavu i apetit, ima antibakterijsko djelovanje te može sniziti krvni tlak i loš kolesterol. Ipak budite na oprezu i ovu namirnicu kupujte od pouzdanih trgovaca, ili idite u branje s nekim tko ga zna prepoznati kako bi izbjegli susret s biljkama koje mu sliče ali su opasne za ljudsko zdravlje.

Radič – gorka namirnica tamnocrveno-ljubičaste boje prava je riznica zdravlja. Osim antioksidansa također ima vrlo blagotvorno djelovanje na srce i krvožilni sustav, probavni sustav i regulaciju razine šećera u krvi.

Jagode – ovo voće mami nas svojom živom crvenom bojom i neodoljivom slatkoćom. One su visoko bogate vitaminom C koji održava snagu imuniteta, antioksidansima, vlaknima kojima potiču zdravu probavu, te ostalim spojevima kojima mogu pozitivno djelovati na povišen kolesterol i zdravlje srca te spriječiti nastanak srčanog udara, ali i nekih bolesti poput tumora.

Sezonskih namirnica ima još, te se uz navedeno preporuča povećana konzumacija zelenog povrća (brokula, špinat, kelj) i ostalog dostupnog voća, ali i orašastih polodova (najviše orasi) i sjemenki koje osiguravaju dovoljan unos omega-3 (lan, chia).

Zašto detox u proljeće?

Nakon što smo naveli neke najpoznatije sezonske namirnice, možemo primijetiti da imaju nešto zajedničko – antioksidanse i vlakna. Većina namirnica koje su nam prirodno dostupne u rano proljeće na tijelo imaju učinak čišćenja na način da potiču probavu i izbacivanje toksina kojima pomažu jetri i cjelokupnom organizmu. Također, visoka obogaćenost antioksidansima štite tijelo od utjecaja slobodnih radikala i time omogućavaju da ono neometano obavlja svoje funkcije i pomažu spriječiti razvoj određenih bolesti. Svojim visokim udjelom vitamina i minerala pomažu organizmu da se razbudi, pružajući mu prijekopotrebnu energiju i neometano privikavanje na novo godišnje doba.

Ukoliko želite svojem organizmu pružiti potrebnu podršku kako bi se lakše „probudio“ i prilagodio promjeni vremena i životnih uvjeta, možete isprobati naš Biotta welness paket. U ovom paketu nalazi se pregršt visoko nutritivno vrijednih proizvoda, od prirodnih sokova koji potiču čišćenje organizma do lanenih sjemenki, čaja i soli za kupku, koja je još jedan način izbacivanja toksina, ali i relaksacije.

Izvori:
http://www.glas-slavonije.hr/298518/16/Proljetna-prehrana—Laganija-s-manje-masnoca-i-teskih-sastojaka
https://www.adiva.hr/nutricionizam/dijeta-i-mrsavljenje/proljetno-ciscenje-idealne-namirnice-za-detoksikaciju-tijela/
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/9-razloga-zasto-biste-trebali-jesti-vise-sparoga
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/proljetna-superhrana-ciju-sezonu-morate-iskoristiti
https://www.centarzdravlja.hr/hrana-i-zdravlje/zdrava-prehrana/ljekovita-moc-jagoda/
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/zasto-je-dobro-jesti-medvjedji-luk—720604.html
https://prirucnik.hr/radic-prehrana-dobrobiti-i-upotrebe/
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/zasto-treba-jesti-rotkvice—376873.html

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!