25.03.2022

Trudnoća i celijakija

Trudnoća je svakoj ženi posebno iskustvo te je svaka individualna. Celijakija je bolest s mnogo lica te je njen utjecaj vidljiv kroz sve faze života oboljele osobe. Pročitajte u nastavku kako celijakija formira razdoblje trudnoće te na što bi trebale posebno pripaziti trudnice oboljele od celijakije.

Razdoblje trudnoće je vrijeme kada tijelo žene prolazi kroz mnoge promjene i zahtijeva više pažnje i nutrijenata nego uobičajeno. Kako bi se dijete pravilno formiralo, trudnica mora paziti da vodi zdrav životni stil bez velikog stresa, koji je poduprijet sa uravnoteženom i zdravom prehranom.

Celijakija ima mnoge utjecaje na život i zahtijeva promjenu životnog stila, ali može biti i opasna ukoliko prolazi nedijagnosticirana. Zabilježeno je mnogo slučajeva gdje su se pacijenti žalili sovjim liječnicima na razne smetnje (od probavnih do glavobolje, anemije…), ali je cleijakija i dalje dugo ostala nedijagnosticirana. Ovo je opasno u svakom slučaju jer može dovesti do nedostatka bitnih nutrijenata, što nedijagnosticiranu celijakiju čini posebno opasnom u trudnoći. Razlog manjka nutrijenata je što celijakija oštećuje sluznicu tankog crijeva koje onda sve više gubi sposobnost apsorpcije vitamina i minerala.

Prije začeća

Nedijagnosticirana celijakija može uvelike otežati začeće, ali i skratiti vrijeme fertilnosti žene ukoliko se brzo ne pređe na bezglutensku prehranu. Ona uzrokuje razne simptome poput nadutosti, proljeva, glavobolje, anemije i još mnoge druge, što sve doprinosi težem začeću. Ukoliko žena ima neobjašnjivih komplikacija i simptome te ne može zatrudniti, liječnik bi trebao preispitati mogućnost prisutnosti celijakije.

Žene s dijagnosticiranom celijakijom u pravilu mogu normalno zatrudnjeti ukoliko se drže pravilne, uravnotežene bezglutenske prehrane koja smiruje njihovu bolest i opskrbljuje ih potrebnim nutrijentima. Također se preporuča prije pokušaja trudnoće uzimati dodatke prehrani s folnom kiselinom i kalcije, što su nutrijenti kojih najviše nedostaje u bezglutenskoj prehrani. Ovim nutrijentima se možemo opskrbiti i kroz vrlo dobro isplaniranu prehranu, uz pomoć nutricionista.

U trudnoći

Nedijagnosticirana celijakija može uzrokovati mnoge probleme u trudnoći te nerijetko dovesti do spontanog pobačaja ili preuranjenog poroda. Razlog tomu je što se kod nedijagnosticirane celijakije nerijetko unosi gluten koji izaziva imunosnu reakciju organizma, te kada organizam proizvede antitijela koja napadaju gluten one se također mogu vezati za posteljicu, oštetiti ju i uzrokovati komplikacije. Pobačaj se također može dogoditi zbog nedostatka željeza, cinka, selena i folne kiseline. Simptomi nedijagnosticirane celijakije (nadutost, mučnina, proljev, glavobolja) vjerovatno će se u trudnoći pojačati, posebice zbog toga što trudnoća ima slične nuspojave.

Ovaj oblik celijakije često uzrokuje spor razvoj fetusa zbog manjka bitnih nutrijenata (najviše folne kiseline koja je zadužena za razvoj stanica u prvom tromjesečju), zbog čega se beba može roditi s Downowim sindromom i zastojem u rastu, ali također može biti i fatalno. Ona također značajno skraćuje vrijeme dojenja.

Dijagnosticirana celijakija, ukoliko se održava bezglutenska dijeta, može proći bez ikakvih komplikacija. Ključ zdrave i uspješne trudnoće kod žena s celijakijom je u prehrani. Najbitniji nutrijenti za trudnoću su željezo, kalcij, cink, folna kiselina i omega-3 masne kiseline, a svih njih često zna nedostajati u bezglutenskoj prehrani. Razlog tomu je što namirnice iz kojih je izbačen gluten često imaju manjak nutrijenata. Ipak, postoje namirnice koje su prirodno bogate ovim nutrijentima:

Željezo – špinat, batat, grašak, brokula, meso (janjetina, govedina). Željezo se bolje apsorbira uz pomoć vitamina C stoga se preporuča ove namirnice jesti u kombinaciji s onima koje sadrže vitamin C (citrusi, paprike, koraba, brokula, cvjetača, bobičasto voće). Nedostatak željeza uzrokuje anemiju, što je posebice česta pojava u trudnoći zato što su fetusu potrebne veće količine željeza.

Folna kiselina – grah (crni, pinto), leća, kikiriki, brokula. Ovaj nutijent ključan je u prvom tromjesečju trudnoće kada se razvijaju stanice, stoga se preporuča pojačati njen unos i netom prije trudnoće.

Kalcij – riba, zeleno lisnato povrće, obogaćeni napitci. Kalcij je ključan za zdrav razvitak kotsiju i njihovu čvrstoću.

Cink – indijski oraščići, jogurt, grah, meso, školjke. On je važan za imunitet majke kako bi tijekom trudnože ostala zdrava, ali i za zdrav i pravilan razvoj djeteta.

Omega-3 masne kiseline – najviše ih ima u masnoj ribi (losos, tuna), ali kod konzumacije ovih riba treba pripaziti na sadržaj žive u njima. U biljnim namirnicama nalaze se ponajviše u prirodnim hladno prešanim uljima (sezamovo, maslinovo, konopljino). Također ih u značajnim količinama ima u sjemenkama (sezam najviše, chia, lan, suncokretove sjemenke). Avokado je još jedan prirodno vrlo dobar izvor masnih kiselina (omega-3 i omega-6) kojih sadrži u savršenom omjeru.

Ipak savjetujemo kako bi za pravilnu prehranu i kvalitetno složen jelovnik trebalo bi se posavjetovati s nutricionistom kako bi bili sigurni da sebi i svojoj bebi u razvoju pružate sve potrebne nutijente. Ovo se posebice savjetuje zato što je u trudnoći otežano razmišljanje i planiranje pravilne prehrane zbog čestih jutarnijh mučnina, umora, proljeva i žudnji za hranom.

Trudnoća je u nekoliko zabilježenih slučajeva bila okidač za pojavu celijakije, ali moramo naglasiti kako celijakija ima mnoge okidače i može se pojaviti u bilo kojem razdoblju života. Celijakija je bolest koja se prenosi genetski, stoga samo kod predisponiziranih pojedinaca se može pojaviti. Također, prisutnost celijakije kod majke ne znači nužno da će dijete imati istu bolest, iako šansa, naravno, postoji. Najbolje se posavjetovati s liječnikom za daljnje korake s prehranom dijeteta nakon dojenja.

Izvori:
https://www.bebologija.rs/zelim-bebu/celijakija-i-trudnoca-357.html
https://poliklinika-harni.hr/novosti/hrvatska/nedijagnosticirana-celijakija-povezana-s-pobacajem-i-mrtvorodenoscu
https://bezglutena-hr.schaer.com/4-zdravstveni-kutak/celijakija-u-trudnoci
https://hr.medicineh.com/92-pregnant-with-celiac-disease-56638
https://www.hdgo.hr/Default.aspx?sifraStranica=1046
https://www.imaware.health/blog/pregnant-with-celiac-disease
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/najbolji-izvori-omega-3-u-vegetarijanskoj-prehrani

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!