26.04.2023

Putujte sigurno i bez glutena – uz ovih 5 savjeta!

Godišnji odmori i putovanja idu ruku pod ruku, ali jedan od problema koje će oboljeli od celijakije susresti je – što jesti? Bilo da putujete u stranu državu ili samo istražujete tajne kutove lijepe naše, skriveni gluten može se nalaziti u velikom broju jela u restoranima i proizvodima u supermarketima, a ukoliko dođe do unosa godišnji može brzo prerasti u situaciju upravo suprotnu odmoru. Zato smo danas za vas pripremili 5 savjeta uz koje možete bezbrižno putovati i uživati – bez straha od slučajnog unosa glutena!

Hrana je jedna od osnovnih ljudskih potreba, te bez nje ne može nitko. Prije nego što krenete na svoje sljedeće putovanje, potrebno je poduzeti par mjera opreza kako bi bilo sigurni da nećete ostati gladni i u tim trenutcima posegnuti za hranom koja sadrži gluten, jer bi tada godišnji odmor mogao krenuti u suprotnom smjeru. I moramo samo naglasiti – nemojte se obeshrabriti!

Iako je pronalazak adekvatnih prehrambenih namirnica i restorana za oboljele od celijakije ili intolerancije na gluten malo teži zadatak negoli ljudima koji od navedenih stanja ne boluju, to svakako nije nemoguće i ne mora biti izvor brige. Krenete li na vrijeme s pripremom i planiranjem, možda ćete se čak i zabaviti planirajući!

Uzmite u obzir prijevozno sredstvo

Prijevozno sredstvo prilikom putovanja igra veliku ulogu u tome hoćete li ostati gladni. Kada je u pitanju automobil, lakše je ponijeti veću količinu bezglutenskih užina i gotovih jela jer niste ograničeni prostorom ili pravilima prijevoznika. Kada su u pitanju autobusi i vlakovi, ograničenje predstavlja prtljaga koju nosimo, ali ograničenja u smislu količine hrane koju smijete ponijeti najčešće ne postoje. Najveći problem mogu predstavljati avioni.

Naime, dulji letovi uključivati će obrok koji se tijekom leta poslužuje te vam iu tom slučaju predlažemo da na vrijeme označite svoje preference (najčešće moguće prilikom online check-ina). Gotovo sve aviokompanije u svojoj ponudi imaju bezglutensku opciju, stoga barem 48 sati prije leta ‘javite’ aviokompaniji da za vas pripreme bezglutenski obrok. Naravno, bezglutenske užine (energetske čokoladice, keksići, orašasti plodovi itd.) trebale bi biti obavezan dio vaše ručne prtljage – neovisno kojim prijevoznim sredstvom putujete!

Pripremite se i za neplanirano

Odgode na putovanjima uvijek su moguće, a ako se nađete u situaciji da vam je let odgođen za nekoliko sati, dobro je imati bezglutensku užinu pri ruci. Aerodromi (nažalost) najčešće nisu dobro opremljeni bezglutenskim užinama i obrocima, a najčešća su opcija razni slatkiši, nezdrave grickalice i salate. Od tih se namirnica nećete baš zasititi, a ujedno će biti i vrlo skupe.

Nije loša zamisao niti opremiti veću (donju) prtljagu bezglutenskim užinama, gotovim kruhom ili instant jelima. Ukoliko spavate u hotelima, oni najčešće imaju razne opcije koje možete iskoristiti, ali ako se nađete u situaciji da nemate kuhinju ili restoran u blizini koji poslužuje bezglutenska jela – kruh i instant jela koja zahtijevaju samo vruću vodu (npr. rižine/zobene kaše itd.) mogu vas ‘spasiti’ dok ne pronađete alternativu.

I uvijek ponesite sa sobom malo više nego što je potrebno, jer se nenadane situacije mogu desiti bilo kada i bilo kome.

Kontaktirajte osoblje hotela/hostela

Hoteli i hosteli najčešći su smještaj prilikom putovanja, a oni najčešće uključuju obroke poput doručka i večere. Na web stranicama hotela pokušajte pronaći jelovnik koji se poslužuje u tim prilikama, a ukoliko ga ne uspijete pronaći – nemojte se sramiti kontaktirati ih. Važno je da si na vrijeme osigurate siguran obrok, jer ipak ne možete ponijeti baš sve od kuće. Isto tako, neće biti na odmet da uz poruku ili prilikom dolaska priložite liječničku potvrdu da bolujete od celijakije i da zato moraju osigurati 100% siguran bezglutenski obrok.

Isto tako, prilikom rezervacije istražite što sve imate na raspolaganju u kuhinji: postoji li mikrovalna pećnica (jer regularne pećnice najčešće nisu obavezan dio kuhinje), štednjak, hladnjak i zamrzivač. Uz te će vam informacije biti puno jednostavnije isplanirati što ponijeti sa sobom.

Istražite lokalnu kuhinju, restorane i supermarkete

Svaki grad ili država imaju svoja tradicionalna jela kojima se ponose, i koja odražavaju njihovu kulturu. Ukoliko želite iskusiti lokalnu kuhinju, provjerite što se inače jede u predjelu gdje putujete. U nekim slučajevima postoje tradicionalna jela koja su sama po sebi bez glutena (primjerice na bazi mesa, ribe, povrća ili bezglutenskih žitarica poput riže).

Nadalje, na raznim forumima ili grupama na društvenim mrežama možete potražiti pomoć od zajednice oboljelih od celijakije, i ljudi koji su već na ta mjesta putovali. Na takvim se mjestima na internetu uvijek mogu pronaći preporuke za kafiće, restorane ili proizvode iz supermarketa koji su bez glutena.

Ponesite sa sobom liječničku potvrdu i kartice

Liječnička potvrda može vam biti korisna ukoliko na graničnim prijelazima ili na aerodromu budu pitali za hranu koju nosite sa sobom. Bilo bi poželjno da (ukoliko putujete u inozemstvo) pri ruci imate i liječničku potvrdu na engleskom.

Prilikom putovanja u inozemstvo, ne možemo biti sigurni da će konobari, kuhari ili osoblje hotela savršeno znati engleski ili biti upoznati s pojmom celijakije. Kako bi izbjegli dugotrajno objašnjavanje, kartice na kojima piše kratko objašnjenje na lokalnom jeziku mogu biti vrlo korisne!

Želimo vam da se lijepo provedete na sljedećem putovanju!

Izvori:
https://bezglutena-hr.schaer.com/putovanja/kako-isplanirati-bezglutensko-putovanje
https://hr.hardhobbittobreak.com/994-tips-for-traveling-gluten-free?utm_content=cmp-true
https://demetra.rs/porodica/putovanja/letovanje-i-celijakija-2/
https://bs.julinse.com/7-saveti-za-putovanja-bez-glutena/
https://bs.hiloved.com/top-10-bez-glutena-hrane-i-saveti-za-putovanja/
https://www.naturala.hr/putovanje-s-celijakijom-samo-bez-glutena-molim/

Podijeli članak
Cookie

Join Grandma in the kitchen?